Direct door naar content
Marga en Wim maken bijzondere fietstocht van 3500 kilometer na hersenbloeding: “Laten zien wat er nog kan”  afbeelding nieuwsbericht

Marga en Wim maken bijzondere fietstocht van 3500 kilometer na hersenbloeding: “Laten zien wat er nog kan”

06 november 2023

Marga en Wim maken bijzondere fietstocht van 3500 kilometer na hersenbloeding: “Laten zien wat er nog kan”

Ruim tien weken waren ze onderweg: Marga en Wim uit Breda fietsten afgelopen zomer van hun woonplaats naar Santiago de Compostela. En dat deden ze op een bijzondere rolstoelfiets: Wim (66) fietste en Marga (70) zat voorop. “Het moment dat we aankwamen zorgde voor enorme ontlading. Iedereen op het plein begon spontaan te klappen en kwam ons feliciteren.”  

Alles opnieuw leren
Drie jaar geleden stonden de levens van Marga en Wim ineens op zijn kop toen Marga een hersenbloeding kreeg. “Ze zakte in mijn armen in elkaar”, vertelt Wim over dat moment. “Ik belde gelijk 112 en toen zijn we naar het ziekenhuis gebracht.” Marga overleeft de hersenbloeding, maar moet alles opnieuw leren. “Aan het begin kon ik helemaal niks”, vertelt ze. “Het lukte niet eens om geluid te maken. En slikken kon ik ook niet.” De artsen konden op dat moment niet zeggen of en hoever Marga nog zou herstellen. Wim: “Dat was natuurlijk een spannende tijd, want we wisten niet hoe Marga eruit zou komen.”  

Dag na dag krabbelt Marga een beetje op. “Op een gegeven moment kreeg ik de keuze of ik naar een verzorgingstehuis wilde of een zwaarder revalidatietraject zou gaan volgen in het revalidatiecentrum”, aldus Marga. “Ik wist gelijk dat ik naar het revalidatiecentrum wilde. Alles zou ik eraan doen om zoveel mogelijk weer te leren.” Marga werkt hard en gaat vooruit. Ze kampt nog steeds met een eenzijdige verlamming, maar kan al wel stukken lopen, praat weer en roeit inmiddels ook bij de roeivereniging in Breda. “Dat vind ik echt heerlijk om te doen. Het voelde als een bevrijding om over dat water te gaan.”

Weer samen op avontuur.
Wim en Marga zijn echte avonturiers en gingen vaak op de bonnefooi op vakantie. Via vrienden lenen ze een aangepaste rolstoelfiets. Na een ronde door Nederland, borrelt de vraag op: waar gaan we nu heen? Wim: “Eigenlijk was Santiago de Compostela een spontaan idee. We wilden gewoon samen weer het avontuur opzoeken, kijken wat nog wel kan ondanks Marga haar beperking en nu hadden we een mooi doel voor ogen.” Ze schaffen een eigen fiets aan en na wat trainingsrondes in Limburg vertrekken ze op 20 juli vanuit Breda.

Het plan was om per dag zo’n 50 kilometer per dag af te leggen. Marga moet veel in de stoel zitten, maar omdat beweging belangrijk is voor haar, maakt ze met haar fysio een trainingsschema in de Uniek Sporten App. “Dat, samen met de korte stukjes die ik steeds moest lopen, hield mij in beweging. Uiteindelijk werd het wel zwaar en vind ik nu ook fijn om weer thuis te zijn en te sporten. Daar heb ik veel baat bij.”

Talloze bijzondere ontmoetingen
Onderweg maakt het duo van alles mee en worden ze soms zelfs herkend. Het gerucht dat er twee Nederlanders op een bijzondere fiets de tocht afleggen gaat als een lopend vuurtje. Overal worden ze aangesproken, want de fiets is een dankbaar gespreksonderwerp. “Een van de ontmoetingen die ons het meest is bijgebleven is die met een Frans gezin”, vertelt Wim. “Hij sprak ons aan omdat hij de fiets zo mooi vond. Zelf had hij ook een gehandicapte dochter en hij nodigde ons uit bij hem thuis. Een uurtje later zaten we met het hele gezin te barbecueën.” Een dag later vertrekken ze weer, maar stuit het duo op een afzetting. “Toen is de vader van het gezin ons komen halen met hun rolstoelbus en die heeft ons weer op de route gezet. Geweldig toch?”

Marga weet ook nog goed dat ze aankomen bij een hostel op de route. “De eigenaresse kwam direct naar mij toe en we vlogen elkaar direct in de armen. Het was een bijzondere ontmoeting met een vreemde, maar het voelde gewoon direct goed.”

Applaus en tranen in Santiago de Compostela
Na meer dan 3500 kilometer fietsen komt het stel uiteindelijk aan in Santiago de Compostela. “De laatste kilometers zijn een beetje rommelig, dus dachten we even: is dit het nou?”, vertelt Marga. “Daarna kom je ineens op het plein aan.” Daar staat de zus van Wim te wachten, die vanuit Porto naar Santiago de Compostela was gewandeld. Wim: “Ineens begon iedereen op het plein te klappen en kwamen mensen ons spontaan feliciteren. Toen kwam er een stuk ontlading en rolden bij ons allebei de tranen over de wangen. Geen tranen van verdriet, maar juist geluk. Geluk, omdat we weer samen een reis hadden gemaakt.”

En met die positieve instelling staan Marga en Wim ook in het leven en hopen ze ook andere mensen te inspireren. “Kijk naar wat je nog wel kan. Er kan gewoon heel veel, dus laat je niet beperken. Het kan je zoveel mooie momenten opleveren als je het gewoon gaat proberen”, besluit Marga.  

Met hun fietstocht wilde Marga en Wim andere inspireren om ook in beweging te komen en leren om naar de mogelijkheden te kijken. Daarnaast zamelde ze geld in voor Fonds Gehandicaptensport. Doneren kan nog altijd via deze link.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: