Direct door naar content
Winnaar & Oeuvreprijs Amsterdamse Pluim 2023 afbeelding nieuwsbericht

Winnaar & Oeuvreprijs Amsterdamse Pluim 2023

20 december 2023

Uitreiking Amsterdamse Pluim

De Amsterdamse Pluim is niet meer weg te denken uit het Amsterdamse sportleven. Op 19 december reikte wethouder Sofyan Mbarki de prijs voor de negende keer uit op het Amsterdamse Topsportgala. Met de Amsterdamse Pluim wil de gemeente Amsterdam een sportaanbieder in het zonnetje zetten waar mensen met een beperking kunnen sporten. Juist deze Amsterdammers hebben heel veel baat bij sport. Niet alleen om fit te worden en te blijven, maar ook om medesporters te ontmoeten.

En de winnaar is…

Team Para Atletiek. Paralympisch gouden medaillewinnaar Fleur Jong is een van de oprichters. Zij had een droom: om naast topsport ook iets aan breedtesport te doen. Om iets achter te laten. Om mensen met een beperking een structureel sportaanbod geven. Een droom waarin ze veel tijd en liefde geïnvesteerd heeft. En zij niet alleen, maar een heel team van bevlogen topsporters en begeleiders. “Ik wilde iets meer doen met die gouden medaille dan hem alleen maar winnen.” Dat is gelukt.

Saamhorigheid

Mireille Koomen, coördinator van de Amsterdamse Pluim en werkzaam bij Cliëntenbelang Amsterdam, ging een paar maanden geleden op bezoek bij Team Para Atletiek. Wat haar vooral opviel was de combinatie van topsport en breedtesport. Bij Team Para Atletiek sporten 11 atleten die meedoen voor de medailles. Topsporters. En iedere week zijn er wel een paar die meetrainen met de kinderen. “Kinderen kunnen zich optrekken aan wat ze de topsporters zien doen. Zo zien ze van dichtbij hoe goed je kunt worden en hoe leuk dat is. Wat me vooral opviel is het gevoel van saamhorigheid tijdens de training. En hoe liefdevol er door zowel de sporters als de trainers met de kinderen wordt omgegaan.”

Sporten is genieten

Sofyan Mbarki, wethouder Sport en bewegen, reikte de Amsterdamse Pluim uit tijdens het Topsportgala. Hij wees daarbij op het belang van sporten voor iedereen, met én zonder beperking. Als je sport geniet je van de beweging, het contact met de bal, de uitdaging, het scoren, de vrijheid, de buitenlucht. Dat is belangrijk voor iedereen. Juist voor mensen met een beperking, die tijdens het sporten even niet aan hun beperking of ziekte hoeven te denken. Als je sport gaat het om wat je wél kunt.

Oeuvreprijs

Er werd op het Topsportgala Amsterdam dit jaar nóg een prijs uitgereikt. Een oeuvreprijs voor een vereniging die de afgelopen tien jaar al verschillende keren genomineerd werd: Only Friends. Mireille Koomen: “Het werd wel eens tijd. De grootste club in de stad, meer dan 800 leden kunnen er bijna 30 sporten beoefenen. En ze draaien geheel op vrijwilligers.” Ook wethouder Mbarki had warme woorden voor Only Friends. Een voorbeeldclub. Niet alleen voor Amsterdam, maar voor heel Nederland, voor de hele wereld zelfs.

Alleen maar winnaars

De Amsterdamse Pluim kent geen verliezers. De Prins Willem-Alexander Manege en FC Zuid waren dit jaar met Team Para Atletiek genomineerd. Al voor de uitreiking lieten zij weten dat ze zich alleen al door de nominatie een winnaar voelden. En terecht, want hun aanbod zorgt voor veel gelukkige sporters in Amsterdam.

Foto credits: Merijn Soeters

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: