Direct door naar content
Diede de Groot Parasportvrouw van 2023! afbeelding nieuwsbericht

Diede de Groot Parasportvrouw van 2023!

21 december 2023

Tijdens het NOC*NSF Sportgala in Utrecht zijn woensdagavond weer de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt aan de Nederlandse topsporters. Nieuw bij dit gala waren aparte prijzen voor parasporters in drie categorieën: Parasportvrouw, Parasportman en Parasportploeg van het Jaar. Onze ambassadeur Diede de Groot, para-atleet Joël de Jong en de rolstoelbasketbalvrouwen kregen deze titels.

Diede de Groot kreeg in 2022 de titel Paralympisch sporter van het Jaar na een seizoen waarin ze in het rolstoeltennis alle grand slams won. Dat deed ze in 2023 voor het derde opeenvolgde jaar: ze won in het enkelspel de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Onze ambassadeur staat zo nog steviger bovenaan de wereldranglijst in het vrouwenrolstoeltennis. De titel Parasportvrouw van het Jaar 2023 was een mooie bekroning op haar al geweldige sportjaar.

Diedes prijzenpaleis

Na de uitreiking werd ze in een speciaal decor geïnterviewd door Dione de Graaff. Ze zat namelijk tussen al haar prijzen. Toen ze de deur naar die ruimte opendeed schrok ze zelf ook even van haar eigen prijzenpaleis. “Wauw, hier ga ik graag tussen zitten!”, zei Diede. “We hebben het geteld en het zijn er ongeveer zeventig”, aldus de NOS-presentatrice tegen de beduusde 26-jarige rolstoeltennisster. “Ik wist wel dat het er veel waren, maar ik denk dat mijn ouders met een vrachtwagen zijn gekomen”, antwoordde ze.  En daar komt dus nog een mooi Jaap Eden-beeldje bij!

De andere genomineerden waren onze ambassadeur Fleur Jong (wereldkampioene 100 meter en verspringen in para-atletiek), en Liesette Bruinsma (twee keer goud bij WK parazwemmen).

Parasportman: Joël de Jong

Para-atleet Joël de Jong ging naar huis met de eerste titel Parasportman van het Jaar. Hij dankt die titel aan zijn succesvolle optreden bij het WK para-atletiek in Parijs. Daar behaalde de atleet op één blade eerst al brons op het verspringen. Daarna verbaasde hij vriend en vijand door op de 100 meter naar de wereldtitel te sprinten. In Parijs heeft Joël zijn visitekaartje alvast afgegeven voor als hij daar komend jaar terugkomt voor de Paralympische Spelen.

De andere genomineerden in zijn categorie waren Daniel Abraham Gebru (parabaan- en wegwielrennen) en Rogier Dorsman (parazwemmen).

Rolstoelbasketbalvrouwen

De derde prijs voor parasporters was voor de sportploeg van het jaar. Ook in die nieuwe categorie was het lastig kiezen. De bijzondere prestaties van de rolstoelbasketbalvrouwen van afgelopen jaar gaf de doorslag bij de verkiezing. De rolstoelsbasketbalsters werden namelijk niet alleen overtuigend wereldkampioen door China met 57-34 te verslaan, ze werden ook nog Europees kampioen. Zij kijken nu ook al met vertrouwen uit naar de Paralympische Spelen van 2024, waar ze het ticket al voor op zak hebben.

Onze ambassadeur Tristan Bangma was met zijn piloot Patrick Bos ook als team genomineerd, net als de rolstoeltennismannen quads dubbel.

Bron: NOS.nl en NOCNSF.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: