Direct door naar content
Elise kreeg hulp van beweegcoach Evi: ‘Een sport gevonden die ik vol kan houden’ afbeelding nieuwsbericht

Elise kreeg hulp van beweegcoach Evi: ‘Een sport gevonden die ik vol kan houden’

22 december 2023

Wat als je niet ‘zomaar ergens kunt sporten’ vanwege een beperking? Beweegcoach Evi Golsteijn van Uniek Sporten Brabant hielp Elise, 33 jaar uit Budel (Gemeente Cranendonck) aan een sport die bij haar past. Elise heeft het Ehlers Danlos syndroom, een bindweefselafwijking waardoor ze veel kans heeft op blessures. “Als ik lang rechtop sta, is de kans groot dat ik flauwval. Daarom zit ik regelmatig in een rolstoel”, vertelt ze. Dit zorgt er dan ook voor dat veel sporten niet voor haar geschikt zijn. Gelukkig was Evi daar om haar te helpen! 

Zoektocht naar geschikte sport
“Elise heeft bij mij aangegeven welke sporten ze leuk vindt, maar ook wat ze wel en niet kan”, vertelt beweegcoach Evi. Op dat moment begint de zoektocht. “In eerste instantie dachten we samen aan zwemmen en aquajoggen. Helaas bleek baantjes trekken te zwaar voor Elise en kreeg ze met aquajoggen toch te veel last van haar schouder.” Daarom is er verder gezocht en is een passende sport gevonden: framerunning bij AV Weert.

Framerunning is een sport met een soort fiets met drie wielen waar je op kunt steunen, maar dan zonder pedalen. Je gebruikt je voeten om te lopen of rennen op een baan. “Zeker voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het rechtop staan, is dit een uitkomst”, geeft beweegcoach Evi aan. “Het is ontzettend fijn dat ik voor het eerst in mijn leven een sport heb gevonden waar ik zonder tegenzin heen ga”, vertelt Elise enthousiast. “Waar ik geen blessures aan overhoud én ik vol kan houden terwijl ik goed bezig ben voor mijn lijf.”

'Samen zoeken naar oplossingen’
Elise vond het prettig dat ze werd geholpen door een beweegcoach. De drempel om zelf contact te zoeken met verenigingen werd zo weggenomen. “Het gewoon een keer proberen werd een stuk makkelijker”, legt Elise uit. “Samen zochten we steeds naar oplossingen.”  

Ook hulp nodig bij het vinden van de juiste sport of sporthulpmiddelen?
Woon je in Cranendonck? Neem dan contact op met beweegcoach Evi Golsteijn via e.golsteijn@landvanhorne.nl of via 06-43456447. Vanuit Uniek Sporten Brabant biedt ze gratis ondersteuning aan mensen met een beperking of chronische ziekte die hulp nodig hebben bij het vinden van een passende sport.

Woon jij in een andere gemeente in Brabant en zoek je hulp bij het vinden van een passende sport of beweegvorm? Neem dan een kijkje op www.unieksportenbrabant.nl en kom in contact met de beweegcoach bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: