Direct door naar content
Onbeperkt klimmen: mensen met een beperking stijgen tot grote hoogte  afbeelding nieuwsbericht

Onbeperkt klimmen: mensen met een beperking stijgen tot grote hoogte

09 januari 2024

Je kunt ‘onmogelijk’ niet spellen zonder het woord ‘mogelijk’. Zo dachten ze ook in Bergen op Zoom. Verstandelijk beperkte bewoners van S&L Zorg Lambertijnenhof kunnen dankzij een initiatief van medewerker Wendy Nederpel en vrijwilliger Olaf Suchorski iedere maand boomklimmen. Ook mensen die van een rolstoel afhankelijk zijn, kunnen de boom in.

Het idee voor de klimclub ontstond in coronatijd. Wendy en Olaf wilden in deze periode zorgen voor wat extra vermaak voor de bewoners van S&L Zorg. Het was een perfecte samenloop van omstandigheden: Wendy en Olaf zijn allebei fervent klimmers en het terrein van de zorginstelling wordt gesierd door een aantal mooie bomen, waarin alle activiteiten kunnen worden opgebouwd. Ze namen hun klimspullen mee naar het werk en zetten een route uit. De klimactiviteit werd vervolgens zo enthousiast ontvangen, dat Wendy en Olaf besloten om het klimmen steevast als activiteit aan te bieden. Nu is er elke eerste woensdag van de maand de S&L Zorg-Klimclub.

Hoe werkt het precies?

Wendy en Olaf beschikken over meerdere klimsystemen met aangepaste apparatuur, zodat elke klimmer veilig en verantwoord kan meedoen. Zo kunnen rolstoelers die hun armen goed kunnen gebruiken grotendeels zelfstandig klimmen door een aantal aanpassingen die aan de handgrepen van het klimtouw zijn gedaan. Mensen die lichamelijk zwaar beperkt zijn, worden met een tilhulpmiddel opgetakeld vanuit hun rolstoel. Daarnaast behoort schommelen in een klimgordel, metalen frame of hijsbanden ook tot de mogelijkheden. In de winter wordt er gebruikt gemaakt van een indoor klimwand.

“Mensen met hoogtevrees klimmen in een aantal maanden naar 8 of 9 meter hoogte.”

Angsten overwinnen

Hoewel de klimclub al direct op 20 aanmeldingen kon rekenen, moesten sommige bewoners wel een drempel over. “Er waren deelnemers die gelijk durf en lef toonden, maar er waren ook een aantal die het echt heel eng vonden. Maar ze bleven proberen, waardoor ook zij nu steeds een stukje hoger klimmen”, legt Wendy uit. “Er worden mooie doelen behaald. Mensen met hoogtevrees klimmen in een aantal maanden naar 8 of 9 meter hoogte en overwinnen zo hun angsten. Dat vind ik fantastisch! Terwijl ik dit aan het vertellen ben, krijg ik er gewoon kippenvel van”, voegt Olaf daar enthousiast aan toe.

Positieve reacties

Op een bepaald moment kregen steeds meer mensen lucht van de bijzondere klimclub uit Bergen op Zoom. Vanuit cliëntbegeleiders, bewoners en hun ouders stromen de positieve reacties binnen. “We kregen zoveel enthousiaste vragen: wie doet dit? Hoe doen jullie dit? Hoe kunnen wij dit realiseren? We dachten: dit moeten we gaan aanbieden voor heel Nederland én België! Vanwege de enorme belangstelling bieden we nu ‘inclusief klimmen’ aan voor elke zorginstelling die interesse heeft. Het is natuurlijk zo’n andere ervaring voor de bewoners. Vaak zitten ze in hun kamer op een tablet of kijken ze wat televisie in de huiskamer. Als je nu opeens metershoog de boom in kan, maakt dat iets los. Dat geldt voor zowel de groep als voor ons allebei. Na een avondje klimmen bellen we elkaar altijd op en hebben we nog steeds een glimlach van oor tot oor. Het geeft zoveel voldoening.”

“Een zwaar spastische jongen zit gewoon aan zijn vrienden te vertellen dat hij bij een klimclub zit, terwijl hij normaal van alles en iedereen afhankelijk is.”

Enorme impact

De bewoners van Lambertijnenhof zijn in de wolken met hun bijzondere klimclubje. Ze krijgen er meer zelfvertrouwen van en aanzien door. “Een zwaar spastische jongen zit gewoon aan zijn vrienden te vertellen dat hij bij een klimclub zit, terwijl hij normaal van alles en iedereen afhankelijk is. Die vrienden denken dan: ja, ja, het zal wel… We geven onze klimmers actiefoto’s mee, zodat ze vol trots aan hun vrienden en familie kunnen laten zien dat ze écht aan het klimmen zijn. Hoe vet is dat? Het maakt mij en Wendy echt heel trots dat die jongen dat kan vertellen”, zegt Olaf lachend. Wendy stipt aan dat naast een stukje vrijheid, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid het klimmen ook helpt om specifieke klachten te verminderen. “We constateren dat mensen met spasmes heel ontspannen raken door het klimmen. Zo was er een spastische jongen die een paar minuutjes in onze megaschommel had gehangen. Hij was helemaal relaxt toen we hem uit het harnas haalde. Het klimmen geeft een gevoel van vrijheid, het is iets spannends en het geeft adrenaline. Onze bewoners doen iets wat stoer en gaaf is. Dat doet veel met hen. De impact is echt enorm.”

Een (h)echte club

Olaf en Wendy zien niet alleen een individuele ontwikkeling bij de bewoners. Ook nemen ze waar dat hun klimclub een positieve uitwerking heeft op de onderlinge sfeer binnen de instelling. “De bewoners hebben het gevoel dat ze weer ergens bij horen, het klimmen en de hoogte geeft een unieke beleving en ze hebben iets om naar uit te kijken. Het plezier spat er altijd vanaf! We maken ze helemaal onderdeel van het proces. De mobiele bewoners helpen ons met het opzetten van het parcours en vervolgens gaan ze de boom in. Zelfs de bewoners die niet meedoen, staan als enthousiaste toeschouwer langs de kant”, legt Olaf uit. “Er is echt een enorm groepsgevoel ontstaan. De klimmers moedigen elkaar aan. Wanneer iemand een bijzondere prestatie neerzet heeft de groep daar oog voor en wordt er geapplaudisseerd. Dat is heel mooi om te zien. We zijn echt een club samen”, oordeelt Wendy vol trots. 

Probeer het zelf!

Ben of ken jij iemand met een verstandelijke of lichamelijke beperking die een keer wil klimmen? Meld je dan aan als gastklimmer via Studijobos@gmail.com.

Voor zorgprofessionals

Het is ook mogelijk om op aanvraag een klimactiviteit te organiseren voor de gehele zorginstelling. Ga naar https://studijobos.com/inclusief-klimmen/ voor meer informatie.

Vrijwilligers gezocht 

Bij de klimclub zijn ze nog opzoek naar vrijwilligers. Heb je interesse om af en toe of regelmatig op een eerste woensdag van de maand als vrijwilliger mee te helpen op een klimclub dag of avond, neem dan contact op met Wendy: w.nederpel@slzorg.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: