Direct door naar content
VVC Best zet zich in voor Inclusiviteit in sport via het Project "Sport en Zorg" afbeelding nieuwsbericht

VVC Best zet zich in voor Inclusiviteit in sport via het Project "Sport en Zorg"

12 januari 2024

In een tijd waarin sport en gezondheid steeds meer met elkaar verweven raken, neemt VVC Best een baanbrekend initiatief door deel te nemen aan het innovatieve project "Sport en Zorg", met ondersteuning van Tuurlijk Best in het coördineren van contacten met lokale zorgaanbieders en instanties. Dit project, opgezet door NOC*NSF in samenwerking met de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo), richt zich op 2024 en 2025 en betrekt verschillende volleybalclubs bij het bevorderen van een inclusieve sportcultuur.

Het "Sport en Zorg" project benadrukt het belang van sport en lichaamsbeweging voor mensen met een kwetsbare gezondheid, een groep die vaak minder betrokken is bij sportieve activiteiten. VVC Best, als pilot club, speelt een cruciale rol in het verbinden van deze individuen met sport, waardoor zij de voordelen van lichaamsbeweging kunnen ervaren en hun algehele welzijn kunnen verbeteren.

De Vierstappenbenadering van "Sport en Zorg"

1. Initiatief van Zorgverleners: Zorgverleners, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, zijn vaak de eersten die het belang van sport en beweging herkennen voor hun deelnemers met een kwetsbare gezondheid. Zij spelen een sleutelrol in het aanmoedigen van deze deelnemers om actiever te worden.

2. Warme Toeleiding: De deelnemer wordt begeleid in het vinden van een geschikte sportactiviteit. Dit proces houdt rekening met hun motivatie, behoeften en eventuele drempels, en biedt persoonlijke ondersteuning in de zoektocht naar een passende sport.

3. Laagdrempelige Instapsport: De deelnemer wordt geïntroduceerd in een sportomgeving die laagdrempelig, veilig en aangenaam is. Dit zorgt ervoor dat de eerste stappen in sport en beweging positief en haalbaar zijn.

4. Structurele Sportdeelname: Na de introductieperiode wordt de deelnemer aangemoedigd om door te gaan met sporten, hetzij in dezelfde sport of door over te stappen naar een andere activiteit, met als doel een blijvende betrokkenheid bij lichaamsbeweging.

Door deel te nemen aan "Sport en Zorg", bevestigt VVC Best haar toewijding aan het promoten van een gezonde leefstijl en het toegankelijk maken van sport voor iedereen. Dit project markeert een belangrijke stap richting een inclusievere sportgemeenschap en heeft de potentie om een positieve impact te hebben op zowel individuen als de bredere gemeenschap.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: