Direct door naar content
Deze 8 sporters moet je dit jaar in de gaten houden afbeelding nieuwsbericht

Deze 8 sporters moet je dit jaar in de gaten houden

27 februari 2024

2024 is voor veel sporters een belangrijk jaar, want deze zomer zijn de Paralympische Spelen in Parijs. Voor veel van hen is het nog spannend of ze ook echt mee mogen doen, want sommige Nederlandse atleten moeten hun kwalificatie nog veiligstellen. Toch valt zeker al een vooruitblik te maken op de Spelen. Dit zijn volgens parawatcher Robin Wubben sporters om in de gaten te houden.

Journalist Robin Wubben volgt alle Nederlandse paralympische atleten op de voet voor Paranieuws.nl. Op deze pagina word jij op de hoogte gehouden van de Nederlandse parasportprestaties op binnen- en buitenlandse evenementen. Je kunt daar nu al lezen wie kans maken op medailles in Parijs. In de voorspelling van Paranieuws zitten bekende namen die al een mooie prijzenkast hebben en zeker ook sporters waar dit jaar veel van mag worden verwacht.

1. Fleur Jong

Laten we beginnen met onze ambassadeur Fleur Jong, die afgelopen jaar in Parijs haar eerste wereldtitel veroverde. Over haar schrijft Robin: “Zij is nu de beste van Europa, de wereld en de Paralympische Spelen als verspringster en op de 100 meter. Ze gaat die status (als er niks heel geks gebeurt) verstevigen met wereldrecords – die ze al in handen heeft, maar elk jaar scherper kunnen – en twee gouden medailles op de Spelen in Parijs.”

2. Jetze Plat

Natuurlijk kan Jetze Plat, onze andere ambassadeur, niet ontbreken in dit lijstje. Het uitstapje wat Jetze maakte naar de marathon vindt Robin extra interessant voor dit jaar, want hij wil nu ook als wheeler naar Parijs. “Hij kan daar zijn status van ‘wereldtop’ verheffen tot ‘legendarisch’ door in drie sporten eremetaal te winnen.”

3. Sanne Voets

Bij het paardrijden heeft Robin Sanne Voets al langer in zijn vizier. Hij weet al op welke muziek zij haar kür zal doen. Na Armin van Buuren en Haevn kiest zij nu voor de populaire band Son Mieux. “Als de hints die de 37-jarige ruiter gaf niet bedriegen, krijgen we op de Paralympische Spelen een veelkleurige kür te zien met hun hit Multicolor als decor.” In maart op Indoor Brabant geeft ze een voorproefje van haar kür op muziek.

4. Chantal van Engelen

Boccia is ook een sport waar Nederland grote kans maakt op medailles. Robin kijkt daarbij vooral uit naar Chantal van Engelen, die vorig jaar uit de schaduw stapte van Daniel Perez door zowel met het landenteam als individueel Europees kampioen te worden. “Chantal is op weg naar de Paralympische Spelen een van de steunpilaren van het Nederlands team én zou in Parijs zomaar de beste paralympische Nederlandse bocciaprestatie – het zilver van Perez in Rio de Janeiro – kunnen evenaren.”

Benieuwd naar de andere vier parasporters om dit jaar in de gaten te houden? Lees dan het hele artikel op Paranieuws.nl. Op dit platform werken Fonds Gehandicapten Sport en Robin Wubben samen om het nieuws rond de paratopsport beter bij media en publiek te krijgen door de schijnwerpers te zetten op onze parasporthelden. 

Vorig jaar interviewden we Robin over zijn werk als Parawatcher, dat artikel kun je hier lezen. 

Foto's : Ilse Schaffers (Sanne Voets), Mathilde Dusol (overig)

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: