Direct door naar content
Parkinson Boksen in Bergambacht afbeelding nieuwsbericht

Parkinson Boksen in Bergambacht

19 januari 2024

Door: André van Zuijlen

“Realistisch over je fysieke en mentale toekomst, hard werken, en je niet uit het veld laten slaan.”

Parkinson Boksen in Bergambacht
Er wordt enthousiast gevoetbald in de zaal als je bij sportschool Total Functional aan de Pleinstraat in Bergambacht komt binnenlopen. Op maandag en donderdag om 13.15 uur begint hier namelijk de niet alledaagse training van het Parkinsonboksen. De sporters komen al rond de klok van 13.00 uur binnen en voegen zich met een hartelijke begroeting bij het voetballen. De training loopt eigenlijk van 13.15 uur tot 14.15 uur, maar het kwartiertje voetballen vooraf wordt zo gewaardeerd, geeft trainer Andre van Zuijlen aan, dat doen we gewoon.

Er wordt gelachen en de ruimte voor zelfspot is gelijk op te merken. Het is voor velen juist een manier om te kunnen omgaan met de lichamelijke beperkingen en veranderingen die ze ervaren en tevens is er op deze wijze ruimte voor ontspanning en ervaringen delen.

In 2018 is Erwin Lagcher (oprichter Parkinsonboksen Nederland) in Schoonhoven gestart met het Parkinson Boksen. Iets dat landelijk nog niet heel erg bekend was. Er is nog te weinig sportaanbod voor mensen met Parkinson, MS of andere aandoeningen die het dagelijks bewegen bemoeilijken. Hopelijk komt daar versnelt verandering in. Het zou geweldig zijn als er meer gekwalificeerde trainers zijn om Parkinsonboksen te geven en dat trainers en fysiotherapiepraktijken nauwer gaan samenwerken in belang van de patiënt. Het is in het begin veel pionieren en ontwikkelen geweest voor Erwin. Wat werkt wel, wat werkt niet. Doorgaan, testen, proberen. Wel altijd met veiligheid voorop en met feedback van zijn sporters.

Community-gevoel
Andre geeft aan dat de kracht van zijn sportgroep zit in het community-gevoel. Het is fijn dat de sporters hier tijdens de bokslessen met gelijkgestemden zijn. Ook al heeft iedereen zijn of haar eigen Parkinson (of andere spier- of hersenaandoening), het helpt gewoon als anderen je begrijpen en je je geen buitenstaander voelt. Het sporten met lotgenoten versterkt je vechtlust enorm. Hier kijkt ook niemand raar als iemands arm, hand of been even niet meewerkt. Ik kijk bij binnenkomst en aanvang van de les hoe iedereen er globaal aantoe is. Afhankelijk daarvan geef ik invulling aan de les en soms doe even wat individuele oefeningen met iemand apart.

Een van de belangrijkste aspecten van de training is dat iedereen teruggaat naar het onbevangen vrij en speels bewegen. Er zijn geen regels zogezegd.
Nou horen jullie mij zeggen "er zijn geen regels", maar laat er alsjeblieft geen misverstanden over bestaan dat het boksen wat wij doen een vorm van non-contact boksen is en dus compleet veilig. Vergeet de bloedneuzen of dikke wenkbrauwen. Die kom je bij ons niet tegen en dit is bij het Parkinsonboksen ook niet het geval. Wij slaan altijd op elkaars handschoenen, stootkussens, bokspalen en bokspads. Je leert wel de technieken en zelfs combinaties. Verder is het lekker met elkaar te bewegen en een beetje geinen tussendoor.

Als we de voordelen op een rijtje zetten, dan zien we gelijk waarom het zo belangrijk is het sporten voor deze doelgroep verder te stimuleren en dit soort trainingen verder uit te rollen. De cognitieve functies van het brein zie je verbeteren door de trainingen. Mensen vinden meer kracht en stabiliteit en mobiliteit. Maar wat echt net zo belangrijk is, is het sociale aspect en interactie die erbij komt kijken. Dat sociale aspect is ook meteen merkbaar. Je hoort de vragen over en weer gaan.  Hoe is het met dit? Hoe is dat afgelopen. Hoe was de vakantie? Waar was je vorige week? Er wordt ook gesproken over ervaring met medicatie enz.

Na de warming up, rekken en strekken en de krachttraining volgt het boksen. De geluiden in de zaal veranderen langzaam in het weergalmen van de klappen met de bokshandschoenen. Er wordt gezweet en gepuft. Het fanatieke in de sporters komt er nu echt uit in de 2e helft van de training. Even lekker losgaan, of een mooie combinatie uit kunnen voeren geeft een goed en zelfverzekerd gevoel. Soms is het ook even het 'boos worden' op je aandoening of even de frustratie eruit laten wat je dat extra's geeft.

Eigen opleidingen
Om aan de kwaliteit en veelzijdigheid van onze trainingen vast te houden en deze te bewaken, is Erwin Lagcher zelf de Parkinsontrainer-opleiding gaan schrijven en geven. Ik ben Erwin's eerste Parkinsonboksen Nederland gecertificeerde trainer en ik ben hier erg trots op. Om op deze manier bezig te mogen zijn met sport en deze doelgroep, en bij zo'n pionierende ondernemer. Dat sluit helemaal aan bij mijn eigen missie.

Ik heb Erwin leren kennen via de sportschool waar ik zelf ook train en waar hij de Parkinsonbokstrainingen geeft. Door de klik tussen Erwin en mij(en de ploeg in Bergambacht) werd ik al gauw de vrijwilliger voor het koffie-moment na de training en daarnaast deed ik de zaal wat voorbereiden en opruimen voor, en na afloop van de trainingen. Op een gegeven moment ging Erwin 2 weken op vakantie en daardoor was er even geen training. Ik heb me toen opgeworpen als vrijwilliger om in ieder geval een 'sport & spel' middag te houden zodat de Parkinsongroep toch hun beweging kregen in die 2 weken.

Uiteindelijk door verdere groei van de organisatie heeft Erwin mij gevraagd of ik het leuk zou vinden om trainer te worden bij hem en de opleidingen zou willen volgen. Dat voelde allemaal zo natuurlijk en vanzelfsprekend dat dit uitmondde in dat ik nu de vaste trainer ben voor de locatie Bergambacht.

Parkinson
De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. Toch is er nog steeds te weinig bekend over deze ziekte. Hoe de ziekte van Parkinson verloopt verschilt van mens tot mens en zo ook de oorzaken ervan. Vaak wordt gedacht dat de ziekte vooral oudere mensen treft. Dit een misverstand. De ziekte komt voor bij steeds meer jonge mensen. Bij ongeveer 30% van de mensen met Parkinson uit de ziekte zich al vóór de leeftijd van 65 jaar. We kijken met een positieve blik naar de toekomst. We verwachten baanbrekende onderzoeksresultaten de komende 10 jaar, maar in tussentijd knallen wij gewoon door met onze trainingen om op deze wijze de ziekte te remmen en vooruitgang in de motoriek en mobiliteit te bewerkstelligen.

Voor belangstellenden, zowel sporters als zorgprofessionals nodigen wij jullie van harte uit om eens een proefles mee te doen (of 2) of eens te komen kijken hoe zo'n training er nu aan toegaat. Mij kan je vinden bij Total Functional aan de Pleinstraat 23b in Bergambacht. Naast de eerdergenoemde maandag en donderdag, zal er vanaf 7 februari een derde training gaan plaatsvinden op de woensdag om dezelfde tijd.

Voor de verschillende locaties kunnen mensen het beste even kijken op www.parkinsonboksennederland.nl of op www.unieksporten.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: