Direct door naar content
In Waalre is er ook sport- en beweegaanbod voor mensen met Parkinson afbeelding nieuwsbericht

In Waalre is er ook sport- en beweegaanbod voor mensen met Parkinson

26 januari 2024

In de gemeente Waalre biedt Lousanne Tangelder met haar Parkinson Compass sport- en beweeglessen aan voor mensen met Parkinson. Het is voor deze groep erg belangrijk om te blijven sporten en bewegen. Dit omdat je de ziekte kunt vertragen door te bewegen. Wij gingen met Lousanne in gesprek.  

In 2015 is Lousanne begonnen met haar lessen. Vanuit haar werk als fysiotherapeute miste ze het stukje begeleiding in plezier en onderhoud van de herwonnen bewegingsvrijheid bij mensen met Parkinson. “Op het moment dat het weer goed gaat met iemand, dan vertrekken ze weer.” Toen is ze in aanraking gekomen met de cursus Dance for health en rock steady Parkinson boxing. Hierna is ze begonnen met het bieden van deze beweeglessen.

Bewegen op muziek

Een van de twee lessen is bewegen op muziek. Deze les begint met bewegen, zittend op een stoel. Hierbij spelen grote bewegingen en cognitieve uitdagingen een rol. Denk hierbij aan dubbel taken: zoals met je ene arm draaien en met je andere tikken. Vervolgens gaan ze staand bewegen, indien nodig met stoel voor extra steun. En gaat de groep door de ruimte bewegen met uptempo muziek om loopstrategieën toe te passen. Verder komt het ook wel eens voor dat muziek gebruikt wordt in combinatie met het ervaren van emoties en bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen veranderen. “Muziek roept vaak emoties op. Als daar aandacht aan gegeven wordt door bijvoorbeeld boos te lopen op vrolijke muziek, kunnen gezichtsuitdrukkingen hierbij helpen en voor humor zorgen. Mensen met Parkinson kunnen een maskergelaat hebben, waardoor gezichtsexpressie minder wordt.” Als laatste staat verbinding op het programma: door samen te bewegen en elkaar bijvoorbeeld na te doen. Deze les is vanaf mei 2024 ook toegankelijk voor mensen met MS, reuma en niet-aangeboren hersenaandoeningen.

Boksen

Alle bewegingen die gedaan worden, hebben een reden. Ook het stukje boksen dat door Marieke van Dijk gegeven wordt. Ook hier spelen cognitieve uitdagingen een rol. De deelnemers leren een combinatie van stoten aan waarbij ze ook hun voeten moeten gebruiken. Dit kan weer gebruikt worden op een bokszak en met een sparringmaatje. Boksen voor Parkinson is de laatste tijd veel meer in het nieuws en de positieve gevolgen ervan worden nu vaker wetenschappelijk onderbouwd.

Zelfvertrouwen, plezier en (h)erkenning

De lessen brengen niet alleen plezier en verbinding, maar het geeft ook een stukje zelfvertrouwen. Mensen zijn minder bang hoe iets er uit ziet en durven vrijer te bewegen. Daarbij voelen zij zich fitter, blijer en meer mobiel. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen.

Doordat iedereen in deze groepen te maken heeft met de ziekte Parkinson. Speelt erkenning en herkenning ook een belangrijke rol. Iedereen herkent wel iets van de situatie de ander inzit. En dit leidt weer tot een stukje erkenning bij de persoon zelf of de partner.

Lousanne geeft aan: ”Iedereen mag op zijn eigen manier en niveau bewegen. Leeftijd maakt niet uit! Het kan confronterend zijn, het is spannend om uit je comfortzone te stappen. Dat vindt iedereen. Echter hebben alle sporters dit doorgemaakt, daar is ruimte en erkenning voor. Uiteindelijk is iedereen hier om met plezier bewegingsvrijheid te ontdekken, eruit te halen wat er op dat moment in zit en om conditie te onderhouden”.

Dit jaar gaan ze, mits voldoende aanmeldingen, ook starten met een les Yoga4Parkinson en een les Tai Chi!

Uniek sporten Waalre

In samenwerking met uniek sporten Waalre en andere sport- en beweegaanbieders is er in januari 2023 een Parkinsonmiddag georganiseerd. Hierbij konden mensen met Parkinson en hun partners kennis maken met verschillende beweegactiviteiten. Deze middag was een succes en Lousanne zou graag een vervolg hieraan geven. “Misschien een keer een activiteiten middag. Waarbij je sporten en bewegen combineert met culturele activiteiten zoals schilderen en zangles. Maar waar je ook wat informatie kunt verstrekken.” Dit is niet de enige droom die ze heeft, dus we zullen nog regelmatig van haar horen de komende jaren.

Contact opnemen

Wil je contact opnemen met Lousanne? Dat kan via info@parkinsoncompass.nl, www.parkinsoncompass.nl of 0615256573. Je kunt ook altijd een keer een proefles komen nemen op een van de volgende momenten bewegen op muziek: maandag 13 tot 14 uur in Veldhoven, dinsdag 13 tot 14 uur in Waalre (Paramount) of boksen op woensdag 11 tot 12 uur in Waalre (Paramount).

Wil je in contact komen met de uniek sporten beweegcoach van Waalre? Dan kun je mailen naar unieksporten@waalre.nl . We helpen je graag met jouw vraag!

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: