Direct door naar content
Met paratafeltennis kan Jacco ondanks zijn beperking weer sporten: 'Ik heb weer iets gevonden waarbij ik echt kan meedoen' afbeelding nieuwsbericht

Met paratafeltennis kan Jacco ondanks zijn beperking weer sporten: 'Ik heb weer iets gevonden waarbij ik echt kan meedoen'

30 januari 2024

Als Jacco (47) uit Papendrecht op een paratafeltennistoernooi staat, denkt hij altijd even terug aan december 2021. Aan het moment dat hij te horen kreeg dat hij een progressieve auto-immuunziekte heeft en steeds minder goed zou kunnen bewegen. Dat hij drie jaar later een sport zou beoefenen waar hij juist alleen maar beter in wordt, had hij destijds niet durven dromen.

Jacco is altijd een fanatieke sporter geweest. Hij deed aan korfbal en badminton en was drie jaar geleden zelfs bezig met trainen voor de marathon van Rotterdam. "Dat was altijd mijn ultieme sportdoel", verzucht hij. "Ik heb ook eigenlijk maar van één ding spijt in mijn leven: dat ik niet eerder ben begonnen met trainen daarvoor."
Tijdens het trainen voor de marathon, drie jaar geleden, wordt Jacco namelijk ziek. Hij heeft een auto-immuunziekte die zijn gewrichten onherstelbaar beschadigt. Lopen doet pijn en kost hem daardoor nu te veel energie, dat doet hij daarom alleen nog binnenshuis.

Competitie nodig
"Het nieuws hakte er wel in. De droom om de marathon te lopen, die donderde in elkaar", vertelt Jacco. "Ik ben heel prestatiegericht, ik wil het maximale uit mezelf halen. Dat zag ik op dat moment verdampen."
Jacco richt zijn leven opnieuw in, nu rekening houdend met zijn ziekte. Zo stopt hij met ondernemen en gaat hij in loondienst werken, 32 uur per week. Als hij zijn leven grotendeels weer op de rit heeft, gaat het weer kriebelen: hij voelt de drang om weer te gaan sporten en te presteren.
"Ik probeerde rolstoelbasketbal, maar die club die ik had gevonden stopte met competitie spelen. Dat is niets voor mij. Ik heb competitie nodig. Via mijn zwager kwam ik bij paratafeltennis. Hij deed dat al."
Het tweetal gaat in juli 2023 samen tafeltennissen bij Alexandria 66 in Rotterdam. Met 25 leden is het de grootste paratafeltennis afdeling van Nederland. Jacco is er drie keer per week om te trainen.

Huilend op het podium
Het tafeltennissen is het afgelopen half jaar veel gaan betekenen voor hem. "Ik heb weer iets gevonden waarbij ik echt kan meedoen. Dat is heel belangrijk. Maar het tafeltennis is ook iets waar ik ondanks de lichamelijke beperking in kan investeren en waar ik beter in kan worden."
"Met een beperking gaat alles alleen maar minder. Alles gaat achteruit. Maar als je iets vindt wat binnen je mogelijkheden wel kan en waar je voor kunt trainen, dat is heel goed voor je zelfvertrouwen. Dan ben je echt nog bezig om het maximale uit jezelf te halen."

Ondanks dat hij pas een half jaar bezig is, is Jacco afgelopen weekend derde geworden in zijn klasse op het Nationale Ranglijst toernooi. Op 29 juni staat het Nederlands Kampioenschap op de planning. Hij kijkt er reikhalzend naar uit.
"In december 2021 zat ik in de behandelkamer van de arts en dacht ik dat alles in elkaar stortte, en in juni 2024 doe ik mee aan een NK. Het is al zo'n enorme winst dat ik daar überhaupt sta. Op dat soort momenten denk ik absoluut terug aan dat moment in die behandelkamer. Ik heb al een paar keer bij een prijsuitreiking op het podium gestaan, en dan kan ik wel janken. Dat doe ik vaak ook."
Naast de voldoening die Jacco haalt uit de sport, levert het hem ook veel nieuwe vriendschappen op. Iets wat veel mensen met een beperking goed kunnen gebruiken, benadrukt hij. "Veel van mijn trainingsgenoten zijn hierdoor uit een sociaal isolement gekomen, die zaten hiervoor alleen maar thuis."
Daar komt nog bij dat hij door de sport hechter geworden met zijn zwager. "Ik ga op het NK ook dubbelen met hem. We konden het altijd al goed met elkaar vinden, maar sinds we samen sporten zijn we echt vrienden geworden. We trainen samen en maken elkaar beter."

Eigen stichting
In de toekomst wil Jacco zich inzetten om sporten ook voor andere mensen met een beperking toegankelijk te maken in de regio. Daarom heeft hij, samen met anderen, de stichting RPC opgericht, het Regionaal Paratafeltennis Centrum.
"De stichting is bedoeld om ambitieuze paratafeltennissers uit de regio één keer per week mee te laten trainen bij ons. Naast de training bij hun eigen club. Ik weet dat ik de lat niet meteen te hoog moet leggen. Als er in het komende jaar een aantal nieuwe spelers bij ons melden, zijn we daar al heel blij mee."

Bron: Rijnmond.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: