Direct door naar content
“Diede vs. Jiske was promotie voor gehandicaptensport” afbeelding nieuwsbericht

“Diede vs. Jiske was promotie voor gehandicaptensport”

19 februari 2024

Diede de Groot won zaterdag in Rotterdam Ahoy het rolstoeltennistoernooi van de ABN AMRO Open. Het publiek kreeg een bloedstollende finale te zien, waarbij Diede stevige tegenstand van landgenote Jiske Griffioen kreeg. De winnares noemde het duel zelf ook reclame voor haar sport. Dat was het hele toernooi eigenlijk al. Toernooidirecteur Esther Vergeer ontving namelijk de hele week vertegenwoordigers van andere internationale tennistoernooien die een kijkje in keuken kregen.  

Het rolstoeltennistoernooi is al sinds 2009 een vast onderdeel van het ABN AMRO Open mannentennistoernooi. Het is ondertussen het grootste indoor rolstoeltennistoernooi van Europa. De damesfinale werd dit jaar ook voor het eerst live door de NOS uitgezonden en Sky Sports, ESPN en Eurosport hadden ook livestreams.

Voorbeeldtoernooi

Internationaal wordt met grote interesse naar de ABN AMRO Open gekeken, en vooral hoe het rolstoeltennis volledig in het evenement is geïntegreerd. Afgelopen week kon Esther Vergeer de organisatoren van de vier grote Grand Slams en de Master-toernooien van Madrid en Rome achter de schermen laten zien hoe het toernooi dat heeft geregeld. “Die ATP-evenementen willen ook een rolstoeltennistoernooi toevoegen en willen weten hoe wij het hier hebben geïntegreerd en gepositioneerd. Ik roep al jaren dat wij hier een voorbeeldtoernooi hebben; dat wordt nu gehoord en daar ben ik trots op.”, zegt Esther in een interview met de Telegraaf.

‘Reclame voor rolstoeltennis’

Met de spannende finale tussen Diede de Groot en Jiske Griffioen had het toernooi ook nog eens een voorbeeldfinale. Het was weliswaar de 138ste overwinning op rij voor Diede, maar het was geen moment saai. "Jiske speelde echt goed, ik moest keihard werken. We hebben al die toeschouwers vanmiddag een hele mooie pot laten zien’’, zei Diede na afloop. "Dit was promotie voor het rolstoeltennis”, concludeerde de winnares.  Jiske voegde daaraan toe: "Ik heb het de nummer 1 vandaag gelukkig heel moeilijk kunnen maken. Ik kwam wel iets tekort, maar heb er onwijs van genoten.’’

‘Alles is mogelijk’

Esther Vergeer had ook genoten van de finale tussen de twee landgenoten. "Fantastisch wat Diede en Jiske hebben laten zien. Dit is een geweldig uithangbord voor sporten met een beperking. Overal in de wereld zou men dit als een geïntegreerd deel van de samenleving moeten accepteren. En tegen alle kinderen met een beperking die hier vanmiddag deze finale zagen, zou ik willen zeggen: alles is mogelijk, als je er maar knetterhard voor werkt. Dat hebben Diede en Jiske ons hier vandaag laten zien.’’

Foto: ABN AMRO Open

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: