Direct door naar content
Rolstoelbasketbal om jongeren te verbinden met elkaar: "Het gaat om plezier en mee kunnen doen"  afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelbasketbal om jongeren te verbinden met elkaar: "Het gaat om plezier en mee kunnen doen"

20 februari 2024

Op zondag 25 februari organiseert Stichting Basketball Experience Nederland (BEN) een FUNdamentals-dag in sporthal De Achtste Barrier. Het project is bedoeld om jongeren onder de 21 jaar met leeftijdsgenoten te laten sporten, samen plezier te hebben en mensen bij elkaar te brengen. Met het project reist Stichting BEN heel Nederland door. “We willen jongeren verbinden door middel van basketbal”, vertelt Mark Aalders van Stichting BEN.

Stichting BEN organiseert de FUNdamentals-dagen één keer per maand en trekken door heel Nederland. De dagen zijn gratis toegankelijk en op wisselende locaties in Nederland. Dat kan omdat het project wordt gefinancierd door de Johan Cruyff Foundation en onderdeel is van de Nederlandse Basketball Bond. “Speerpunten van de trainingen zijn sporten met leeftijdsgenoten, plezier en mee kunnen doen op eigen niveau. Daarnaast hechten we er waarde aan om sporters met elkaar in contact te laten komen en om van elkaar te leren”, aldus Mark.

Op eigen niveau
De open trainingen worden gegeven door een speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam, een hoofdtrainer en een lokale trainer van een rolstoelbasketbalclub uit de omgeving. “Door de variatie aan trainers kunnen we ieder op zijn eigen niveau kennis laten maken en trainen”, legt Mark uit. “We hebben deelnemers die met een ballon trainen, maar ook deelnemers die driepunters schieten met een heren of damesbal. De training bestaat altijd uit een gezamenlijke warming up, een serie oefeningen op eigen niveau, een basketbal- en rolstoel- technisch oefencircuit en wedstrijdvormen op mix- en eigen niveau.”

Alles geregeld
Bij aanvang krijgen nieuwe spelers een tenue uitgereikt die bij iedere training gedragen dient te worden. “En na iedere FUNdamentals activiteit ontvangen de deelnemers een stickerpakket met daarin foto’s van spelers/speelsters van TeamNL. Ook kunnen de logo’s van de rolstoelbasketbalverenigingen worden gespaard in een daarvoor bestemd stickerboek.”

Jongeren die deel willen nemen aan de dagen kunnen zich aanmelden op de website van Stichting BEN. “Mochten deelnemers geen eigen sportrolstoel hebben, dan zorgen we altijd dat die voor hem of haar klaar staat. Het is wel belangrijk om dat bij aanmelding even door te geven, zodat we de juiste materialen bij ons hebben.”

FUNdamentals in Eindhoven
De training in Eindhoven vindt plaats op zondag 25 februari van 10:00 uur tot 12:00 uur in sporthal De Achtste Barrier (Savoiepad 14) in Eindhoven. Voor aanmelden of vragen kan je terecht op de website van Stichting BEN.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: