Direct door naar content
Paratriatleet Terry begon op een leenfiets van Jetze Plat afbeelding nieuwsbericht

Paratriatleet Terry begon op een leenfiets van Jetze Plat

26 maart 2024

Vijf jaar geleden overleefde Terry Koper (20) ternauwernood een hersenvliesontsteking. Zijn lichaam is daardoor onherstelbaar aangetast. Een berichtje van Jetze Plat veranderde zijn leven. Onze ambassadeur wilde hem wel een handbike lenen om met sport te beginnen. Op advies van Jetze ging hij daarna ook langs bij de Paralympische Talentdag, waardoor hij nu ook in de selectie van het paratriatlon zit.

Voetbal, daar draaide alles voor Terry om, dus toen dat niet meer ging begon een zoektocht naar een alternatief. “Ik wist helemaal niet dat je met een rolstoel ook kon sporten.” Op Instagram zag Terry para-atleet Jetze Plat en hij stuurde hem een bericht. “Jetze zei meteen: ik heb nog wel een handbike staan die je mag lenen. Toen kwam ie ‘m langsbrengen en zat ie hier aan de keukentafel. Het was het eerste nieuwe wow-moment met sport.”

Paralympische Talentdag op Papendal

Terry leerde via Jetze Plat welke sporten er nog meer zijn. Hij vond ook een sportclub en een coach en later meldde hij zich ook aan voor de Paralympische Talentdag op Papendal. Dat was voor de de eerste keer dat hij dan een racerolstoel, een wheeler, uitprobeerde. “Ik kwam nauwelijks vooruit. Ik had het idee dat het helemaal niet ging. Maar de coach zei: jou wil ik terugzien. Hij zag wel wat in me. Ik was zo happy. Ik heb de techniek snel aangeleerd. Ik heb er wel talent voor. Die snelheid past bij me, als voetballer was ik ook altijd de snelste van het team.”

Ik laat anderen nu zien: “Ik ben gewoon Terry en I’m killing it.”

Inmiddels traint Terry mee met de paralympische talentenselectie en is hij ook succesvol op landelijke wedstrijden. De isolatie die hij ervaart door zijn gehoorschade lijkt soms wat meer op de achtergrond te raken. “Ik ontmoet nu zoveel leuke nieuwe mensen.”

Geen obstakels, maar uitdagingen 

Door de sport heeft Terry geleerd om anders naar het leven te kijken. “Dat er geen obstakels zijn, maar uitdagingen. En dat juist die uitdagingen mijn kracht zijn. Het ligt er niet aan of je een handicap hebt, maar het gaat er om wat je ermee doet. Ik merk dat ik door die instelling ook anderen inspireer. Op mijn stage laat ik bijvoorbeeld zien dat ik met mijn rolstoel gewoon een trapje of een roltrap af kan. Mensen denken dan: als hij dat kan, kan ik ook meer dan ik denk. Ik laat anderen nu zien: “Ik ben gewoon Terry en I’m killing it.”

Lees zijn hele verhaal op nocnsf.nl.

Wil jij net als Terry ontdekken in welke sporten jij goed bent? Kom dan op 21 april naar de Talentdag op Papendal. Meer informatie en aanmelden kan via: nocnsf.nl/talentdag

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: