Direct door naar content
Vraag het Uniek Sporten: hoe zet je aanbod voor sporters met een beperking op? afbeelding nieuwsbericht

Vraag het Uniek Sporten: hoe zet je aanbod voor sporters met een beperking op?

13 april 2024

Bij Uniek Sporten krijgen we allerlei vragen binnen over sporten en bewegen met een beperking. Sporters, ouders, professionals en vrijwilligers bij verenigingen weten ons steeds vaker te vinden voor advies en tips. De antwoorden op die vragen over bijvoorbeeld een geschikte sport of hulpmiddelen zijn voor veel meer lezers interessant. Daarom delen we in deze rubriek regelmatig een vraag aan Uniek Sporten. Deze keer: hoe zet je aanbod voor sporters met een beperking op?

Steeds meer verenigingen hebben een aangepast aanbod op de club. In de Sportzoeker vind je nu al meer dan 4350 aanbieders. Dat zijn niet alleen verenigingen, ook fitnesscentra of trainers met bijvoorbeeld een bootcampgroepje. Het opzetten van aanbod voor sporters met een beperking lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet.

Samen stappen zetten

Als je besluit om aangepast aanbod op te zetten voor mensen met een beperking dan is het goed om contact te zoeken met de Uniek Sporten-contactpersoon in jouw gemeente. Deze persoon kent de lokale sportomgeving goed en weet ook op welke bestaande initiatieven je kunt aanhaken of waarvan je kunt leren. Samen kunnen jullie kijken welke stappen nodig zijn om te zetten. Misschien moet bijvoorbeeld nog iets gedaan worden aan de toegankelijkheid van de accommodatie of heb je specifieke kennis nodig over het verzorgen van sportactiviteiten voor een bepaalde doelgroep.

Maak werk van inclusie!

Op deze pagina lees je meer over een 8-stappenplan dat je kunt doorlopen om aangepast aanbod op te zetten: van het enthousiast maken van clubgenoten en bestuursleden tot het uitvoeren en evalueren van een plan. Deze stappen kunnen erg waardevol zijn als je werk wilt maken van inclusie.

Rabo Clubsupport

Ook goed om te weten: onze partner Rabobank biedt via Rabo Clubsupport ondersteuning op maat aan verenigingen die bijvoorbeeld stappen willen zetten rond aangepaste sporten. Rond dit thema worden vanuit Rabo Clubsupport regelmatig workshops georganiseerd. Kijk voor meer informatie op deze website.

Stel je vraag

Heb jij ook een vraag over sporten met een beperking? Of het nu voor jezelf is, voor een ander of voor je club: stel je vraag aan Uniek Sporten door een mail te sturen naar info@unieksporten.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: