Direct door naar content
Primeur in Eindhoven: Lisanne regelt blindentribune tijdens zwemwedstrijden om Para- en Olympische tickets afbeelding nieuwsbericht

Primeur in Eindhoven: Lisanne regelt blindentribune tijdens zwemwedstrijden om Para- en Olympische tickets

11 april 2024

De ‘blindentribune’ is bij het competitievoetbal in de eredivisie al ingevoerd. Liesette Bruinsma, lid van de paralympische zwemploeg, vond het een goed idee het bij de zwemwedstrijden op de Eindhoven Qualification Meet eens uit te proberen. "De oproep kreeg gehoor. Daarom vraag ik aan zoveel mogelijk blinden, slechtzienden met of zonder begeleider en/of hond om zich aan te melden voor een VIP-plek", laat de vijfvoudig Paralympisch kampioen weten.

Met de VIP-plek bedoelt de zwemster, die zelf blind is, een speciale plaats op de tribune in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion voor een Visual Imparet Person. "Ik vond het zo’n leuke grap om aandacht te krijgen voor de blindentribune", zegt Bruinsma met een grote glimlach. "Het komt er in het kort op neer dat je in het zwembad de races volgt via audiorescriptie. Je krijgt een koptelefoon op en iemand vertelt live wat er in het water allemaal gebeurt."

Wat Bruinsma betreft moet je als commentator een beetje kenner van de sport zijn. En verder? "Als je maar kan lullen", grapt ze. "Gekwalificeerde blindentolken zijn er ook, maar die geven altijd droog commentaar. Je moet de sfeer van de race mee kunnen nemen als je verslag geeft." Bruinsma wil graag een voorbeeld zijn voor evenementen die nog komen gaan. De Friezin tot slot: "Audioscriptie kan heel inspirerend zijn. Zeker als het goed wordt gedaan. Het hogere doel is om de sport voor iedereen toegankelijk te maken." 

Tijdens de EQM kunnen atleten zich plaatsen voor de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs, die deze zomer plaatsvinden. Naast de Nederlandse top zullen ook veel buitenlandse zwrmmers aanwezig zijn in Eindhoven. Redenen genoeg om langs te komen!

Kinderen gratis toegang 
Wil je naar de EQM ervaren hoe je het evenement beleeft? Op zaterdag 13 april is de speciale VIP-tribune geopend voor belangstellenden met begeleiding. Geef je op via de website van de KNZB. 

Kinderen die naar de EQM willen komen om een zwemwedstrijd te ervaren vanaf de blindentribune kunnen gratis tickets scoren door een mail te sturen naar saskia.de.jonge@knzb.nl. Kom jij naar Eindhoven dit weekend? 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: