Direct door naar content
Peter geeft doe-het-zelf tips voor hulpmiddelen afbeelding nieuwsbericht

Peter geeft doe-het-zelf tips voor hulpmiddelen

16 april 2024

Het leven met een beperking maakt je ook creatief. Voor heel veel uitdagingen bestaan al handige hulpmiddelen, maar soms ben je net op zoek naar iets anders voor jouw situatie. Een doe-het-zelf hulpmiddel biedt dan een uitkomst! Peter Swinkels heeft de afgelopen jaren al allerlei slimme tips bedacht voor in huis, in de auto en om in beweging te blijven. Zijn zelfbedachte hulpmiddelen heeft hij verzameld op een website.

“Wie niet sterk is, moet slim zijn”. Dat is het motto waarmee Peter Swinkels eigen hulpmiddelen ging bedenken. Dat is trouwens al even geleden, want in 1995 werd hij rolstoelafhankelijk. Peter merkte toen direct dat hij door die rolstoel meer dagelijkse uitdagingen had waar hij een oplossing voor nodig had.

In en rond het huis had toen al gelijk spullen verplaatst, vertelt hij op zijn website. “Bijvoorbeeld in de keukenkast staan veelgebruikte voorwerpen op een hoogte waar ik bij kan; zo ook in de klerenkast, woonkamer, etc. Verder hebben we toen ook meubels verplaatst, opdat ik er met de rolstoel beter bij kan.”

Transferplanken

Daarna is hij ook allerlei hulpmiddelen gaan bedenken, vaak ook met materialen die hij toch al had liggen. Zo maakte hij handige transferplanken om in en uit bed te schuiven, in de auto te komen of op en af zijn scootmobiel te komen. Peter heeft daar ook een ingenieus systeem bij bedacht waardoor die planken ook blijven liggen. Dat schuift toch een stuk zekerder.

Weegschaal

Een andere uitvinding bedacht Peter voor het gebruik van een weegschaal. Want je zou denken dat je als rolstoeler niet op een gewone weegschaal jezelf kunt wegen. “Een plaat met een gat voor de wijzerplaat of het digitale schermpje is de oplossing. Daarbij is het zaak om goed te kijken waar het gat moet komen. De korte latjes houden de weegschaal op zijn plaats en de lange beperken het kantelen”, vertelt hij in een artikel in Support Magazine. Bij die weegschaal moet je natuurlijk wel even het gewicht van de plaat en je rolstoel verrekenen met het totaal, anders ben je wel erg zwaar!

Meer oplossingen

Op zijn website heeft Peter nog veel meer van dit soort handige hulpmiddelen verzameld. Op zijn vernieuwde pagina heeft hij alles netjes in categorieën onderverdeeld. Je vindt onder ‘deuren/ramen open en dicht’ bijvoorbeeld een handige sleutelhulp of een manier om de koelkastdeur makkelijker te openen. Hij heeft ook oplossingen bedacht om thuis fit te blijven met een stoelfietsje, een boksbal of een katrol met touwtjes.

Ga voor meer van die creatieve oplossingen naar zijn website. Misschien haal je daar zelf ook weer inspiratie uit voor je eigen hulpmiddelen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: