Direct door naar content
Deze gamer speelt met zijn rechtervoet en ogen afbeelding nieuwsbericht

Deze gamer speelt met zijn rechtervoet en ogen

18 april 2024

Gamen en Esports is voor iedereen! Dat was goed te merken bij het 666-lan event in Antwerpen. Tussen de ruim 400 gamers in de Antwerpen Expo was Ömer Güney uit Genk een opvallende gast: vanuit een rolstoel gamet hij met alleen zijn rechtervoet en zijn ogen. Hij was trouwens zeker geen uitzondering, want er waren meer gamers met een beperking die lieten zien dat gamen geen grenzen kent.

Het platform 666 Gamers werd 25 jaar geleden opgericht door Marco Verbeeck en Carl Vanderven. Hun ‘Lan-party’ in Antwerpen organiseerden ze dit jaar al voor de derde keer. Met dat grote event richten ze bewust op de hele gamecommunity. “Met 666-LAN willen we mensen die graag gamen samenbrengen en laten zien dat gaming er voor iedereen is, ongeacht achtergrond, leeftijd, geslacht of beperking", zegt Marco tegen Het Nieuwsblad.

Vroeger beperkt in gamen

Ömer is een goed voorbeeld dat iedereen welkom is bij 666-LAN. Door zijn Cerebrale Parese kan hij niet lopen of praten. Via een spraakcomputer op zijn rolstoel kan hij communiceren met de mensen om hem heen. Dat hulpmiddel stuurt hij aan met zijn ogen. Diezelfde technologie met eyetracking maakt het voor hem inmiddels ook mogelijk om te gamen. “Vroeger was ik erg beperkt in wat ik kon spelen, maar door de jaren heen zijn er veel meer mogelijkheden bijgekomen. Ik stuur mijn games aan met mijn rechtervoet en mijn ogen. Zo kan ik spelen wat ik wil, zoals Red Dead Redemption 2 of No Man’s Sky. En door hier te zijn wil ik meer bewustzijn creëren voor mensen met een beperking die willen gamen.”

Ömer ging tijdens het event in gesprek met onder andere Paul van der Made van HiPerks. Het gesprek kun je terugluisteren via Twitch (11:44:00). 

Hulpmiddelen zoeken

Bij 666-LAN werden ook hulpmiddelen voor het gamen met een beperking getoond. Kevin Descheemaker heeft zich daar helemaal op toegspitst met Accessible Gaming. “Ik ben hiermee gestart nadat mijn zoontje Rémi een herseninfarct heeft gehad. Ik ben op zoek gegaan naar oplossingen, zodat hij ook op een optimale manier kon gamen, maar die waren bijna onvindbaar.”

Bedienen met mond

Met Accessible Gaming laat Kevin zien wat er allemaal mogelijk is om het gamen toegankelijk te maken. “Zo zijn er modules waarop je een joystick of grotere knoppen kan aansluiten. Je kan de knoppen aan je voet zetten of aan je hoofd. En er zijn ook hulpmiddelen die je met je mond en je tong kan bedienen voor mensen die verlamd zijn. Door knoppen in te duwen, te zuigen of te blazen kan je het spel bedienen.”

Wil je meer weten over dit soort hulpmiddelen of tips en adviezen krijgen over gamen met een beperking? Kijk dan op Uniek Esports.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: