Direct door naar content
Nieuwe technologie: een handsfree gamemuis en een stapelbare controller afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe technologie: een handsfree gamemuis en een stapelbare controller

31 mei 2024

De gamewereld staat nooit stil! De game industrie en grote techbedrijven zijn steeds op zoek om het gamen voor iedereen makkelijker te maken. Afgelopen maand werden weer hele toffe nieuwe oplossingen gelanceerd. Google kwam met Gameface voor android, een handfree gamemuis die je met gezicht bestuurt. Microsoft kondigde de Proteus Controller aan, een compleet aanpasbare kit voor de Xbox.

Google had voor de ontwikkeling van de handsfree gamemuis een heel project opgezet met de naam ‘Gameface’. Deze toepassing werd geïnspireerd op het verhaal van de populaire gamestreamer Lance Carr. Hij heeft een spierziekte en gebruikte al een zogenaamde ‘head-tracking-muis’ om zijn cursor in het spel te bedienen. Door een brand bij hem thuis verloor hij al zijn apparatuur inclusief dus die speciale muis. Lance werd nauw betrokken bij de ontwikkeling van de muis van Google. Lees meer over de totstandkoming in dit artikel

Ook voor smartphones

Ondertussen is Google druk bezig om de technologie van Gameface op meerdere manieren in te zetten, ook buiten het gamen. Het techbedrijf heeft nu de gezichtsbesturing ook toegepast voor Android-apparaten. Gebruikers kunnen daardoor een cursor op hun smartphone bewegen met hoofdbewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Met behulp van AI zijn 52 verschillende gezichtsgebaren herkend, zoals het optrekken van de linkerwenkbrauw of het openen van de mond. Als gebruiker kun je zelf aan die gebaren functies toekennen en instellen hoe gevoelig de cursor moet reageren op de verschillende uitdrukkingen.

In deze video wordt deze technologie kort uitgelegd door Google:

Nieuwe Xbox-controler

Bij Xbox zijn ze ook al langer met toegankelijkheid bezig. Na de Adaptive Controller komt Microsoft nu met een nieuwe aanpasbare controller: Proteus. Het gaat hierbij om een modulaire gamecontrollerkit die bestaat uit meerdere onderdelen die je eenvoudig met elkaar kunnen worden verbonden. Deze controller is een uitkomst voor gamers met één hand, want je kunt de verschillende knoppen op elkaar stapelen waarbij alles met één hand bereikbaar is. Handig toch?!

Voor de eerste Xbox Adaptive Controller heeft Microsoft ook een update gegeven waardoor je meer USB-accescoires kunt toevoegen aan de apparatuur. Elke poort ondersteunt nu maximaal 12 knoppen, een tweede stick en een hat-switch.

Wil je meer weten over gamen en esports met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: