Direct door naar content
ZV Haerlem trots op Uniek Sporten Certificaat!  afbeelding nieuwsbericht

ZV Haerlem trots op Uniek Sporten Certificaat!

24 april 2024

Steeds meer sportverenigingen, clubs en andere aanbieders zetten de deuren open voor sporters met een beperking. Zij zorgen voor aangepast aanbod en nemen drempels weg in en rond de sportaccommodatie. Aanbieders die op deze manier werk maken van de toegankelijkheid van sport worden beloond met het Uniek Sporten Certificaat. Onlangs ontving ZV Haerlem dit keurmerk.

ZV Haerlem is niet zo lang geleden gestart met speciale zwemlessen voor volwassenen en jongeren met een lichamelijke of licht verstandelijke beperking. Dat bleek al snel een succes. Het Uniek Sporten Certificaat was daarom voor de zwemvereniging een logische vervolgstap. “We wilden het certificaat graag halen om het aanbod naar buiten toe uit te dragen, misschien ook wat meer deelnemers te trekken. Onze deelnemers zijn namelijk superblij dat ze mogen zwemmen elke week. Ze ervaren ook aan hun lijf dat het goed is om te zwemmen”, zegt begeleidster Jenny Klasen.

Extra begeleiding

Deelneemster Marianne is erg te spreken over de goede zorgen rond de zwemlessen. “Het fijnste aan de zwemvereniging vind ik dat ik begeleid word naar het zwembad, omdat dat eigenlijk heel erg moeilijk is als je niet goed kunt lopen. Ze helpen mij ook in en uit het bad.”

15 vragen

Dit soort extra begeleiding lijkt misschien iets kleins, maar dat maakt voor sporters met een beperking een groot verschil om ook te kunnen sporten. Bij het Uniek Sporten Certificaat wordt onder andere naar die aangepaste ondersteuning gekeken. In totaal moeten aanbieders 15 vragen beantwoorden om het Certificaat te ontvangen. Het gaat daarbij om of het aanbod zichtbaar en up-to-date op de website staat. Ook wordt gekeken of participatie en inclusie een onderdeel is van het beleid. Kan iedereen meedraaien in een bardienst? En zijn evenementen voor iedereen toegankelijk? Dat zijn ook belangrijke stappen waardoor de sport echt inclusief wordt.

Warm bad

Dennis van der Snoek hielp ZV Haerlem als regiocoördinator aangepaste sport vanuit SportSupport Kennemerland bij de aanvraag van het Uniek Sporten Certificaat. Hij ziet dat dit certificaat voor zowel sporters als aanbieders belangrijk kan zijn. “Het is een keurmerk wat aangeeft dat het aangepast aanbod van een bepaald niveau is, waardoor sporters met een handicap zich veilig en thuis in een warm bad kunnen voelen.”

Bekijk ook dit filmpje over ZV Haerlem

Ook werk maken van toegankelijkheid en inclusie bij jouw sportclub? Lees dan hier hoe je het Uniek Sporten Certificaat voor jouw aanbod kunt aanvragen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: