Direct door naar content
De samenwerking met Uniek Sporten Brabant haalt voor revalidanten een drempel weg om door te gaan met sporten en bewegen afbeelding nieuwsbericht

De samenwerking met Uniek Sporten Brabant haalt voor revalidanten een drempel weg om door te gaan met sporten en bewegen

02 mei 2024

Sinds een aantal jaar is er een samenwerking tussen Uniek Sporten Zuid-Brabant en revalidatiecentrum Libra in Eindhoven. Bij de oncologische revalidatiegroep sluit twee keer per traject een beweegcoach aan om patiënten ook na de revalidatie in beweging te houden of te begeleiden naar een passende sport. “Door de samenwerking kunnen we het stuk sporten en bewegen veel beter borgen”, vertelt Rabin den Hoed, bewegingsagoog bij Libra.

Stap naar sporten is soms groot

De oncologische revalidatiegroep bestaat uit patiënten die na hun behandeltraject twaalf weken bij Libra komen revalideren, vertelt Rabin. “Maar je wil dat mensen ook daarna blijven sporten en bewegen. Toen is de samenwerking met Uniek Sporten ontstaan. Uniek Sporten Brabant heeft een netwerk in de provincie en is goed in wat ze doen, dus waarom zouden wij dat zelf doen? Wij zijn gespecialiseerd in revalideren en zij in het vinden van passend sportaanbod.”

Lisa van Oorschot is beweegcoach bij de Gemeente Eindhoven en sluit namens Uniek Sporten zelf vaak aan bij de oncologische revalidatiegroep. In de vierde week van het traject komt ze langs om hulpvragen op te halen bij de revalidanten. “Dan vragen we of ze al na hebben gedacht over sporten of bewegen na de revalidatie”, vertelt Lisa. “Soms weten revalidanten heel goed wat ze willen en andere helpen we wat meer op weg.” Na het gesprek stuurt Lisa de sport- & beweegopties naar de deelnemers en in week tien sluit ze weer aan bij de groep. “Dan bespreken we de mogelijkheden en begeleiden we hen naar een vereniging, club of een andere beweegvorm.”

‘De samenwerking neemt werk uit handen’

Rabin is zeer tevreden over de samenwerking en dat komt vooral door de reacties die hij krijgt vanuit de revalidanten, die aangeven blij te zijn met de hulp. “Het contact met Lisa of een andere beweegcoach zorgt voor een vertrouwelijke omgeving waar ze met hun vragen terecht kunnen”, legt hij uit. “Dat geeft de revalidanten handvatten om door te gaan met sporten na de revalidatie. Zo borgen we dus dat stuk sporten en bewegen.”

Daarnaast neemt het Rabin werk uit handen en zo kan hij de tijd die hij heeft met revalidanten volledig benutten. “Ik kan bezig zijn met de revalidatie, omdat Lisa het vervolgtraject overneemt. Een groep bestaat uit acht personen en vaak hebben we twee groepen. Als ik voor iedereen dat uitzoekwerk moet doen, blijft er eigenlijk geen tijd meer over voor waar de mensen voor naar Libra komen: revalideren na hun behandeling. Iedereen wordt hier beter van.”

Drempel wegnemen

Lisa ziet dat het de drempel voor revalidanten wegneemt om door te gaan met sporten of bewegen. “De wil is er vaak, maar de vervolgstap kan soms groot voelen. Veel mensen vinden het belangrijk dat ze op een laag niveau kunnen instappen en met het netwerk dat we hebben weten we mensen goed naar de volgende fase te begeleiden.” Daarnaast is er het voordeel dat de beweegcoach vaak ook gebruik kan maken van andere voorzieningen binnen de gemeente. “Als er een financiële drempel is, kunnen wij in Eindhoven mensen bijvoorbeeld ook via het Volwassenenfonds ondersteunen. En in andere gemeenten kan ook de weg naar ondersteuning gemakkelijker gevonden worden. Ze kunnen bij één persoon met hun vragen terecht. Dat is prettig.”

En Uniek Sporten Brabant komt door de samenwerking sneller in contact met de doelgroep. “Hoe eerder je mensen weet te vangen, hoe meer baat ze er op latere termijn bij hebben. Als mensen na de revalidatie thuiszitten, is het moeilijker ze te bereiken en aan het sporten of bewegen te krijgen.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: