Direct door naar content
Sterk TeamNL op weg naar WK Para Atletiek afbeelding nieuwsbericht

Sterk TeamNL op weg naar WK Para Atletiek

15 mei 2024

Dit jaar staat voor veel topsporters in het teken van de Paralympische Spelen in Parijs. Op de weg daarnaartoe hebben de para-atleten van TeamNL komende week nog een belangrijk toernooi: de WK Para Atletiek in Japan. Nederland reist daar met een sterke afvaardiging van acht atleten naar toe.

De wereldkampioenschappen Para Atletiek vinden van 17 tot en met 25 mei plaats in het Japanse Kobe. Dit toernooi zou eigenlijk in 2021 worden georganiseerd, maar door covid werd het evenement tot twee keer toe uitgesteld. Daardoor kunnen de para-atleten dit jaar zowel wereld- als paralympisch kampioen worden. “In de ideale wereld zit een WK niet zo dicht op de Paralympische Spelen in Parijs, maar voor onze atleten is en blijft dit een wereldkampioenschap en is een titel of een medaille net zo veel waard als in elk ander jaar. Vandaar dat we met een zo sterk mogelijk team aan de start staan in Kobe”, zegt Technisch Directeur van de Atletiekunie Vincent Kortbeek.

Alle ogen op Fleur Jong

Dat sterke team bestaat uit vijf vrouwen en drie mannen, met daarbij ook onze ambassadeurs Fleur Jong en Noah Mbuyamba. Fleur komt op het WK in actie op de 100 meter sprint en het verspringen. Op beide nummers verdedigt ze haar wereldtitel van vorig jaar, behaald in Parijs. Op de 100 meter staan nog twee Nederlandse vrouwen aan de start: Marlène van Gansewinkel, de regerend paralympisch kampioen, en Kiki Hendriks. Marlène start op nog twee onderdelen waar ze bij de vorige Paralympische Spelen in 2021 goed was voor medailles: de 200 meter sprint (goud) en het verspringen (brons).

Noëlle en Lara met speer en kogel

Op de technische onderdelen kunnen we nog twee Nederlandse vrouwen in de gaten houden: Noëlle Roorda bij het speerwerpen en natuurlijk Lara Baars bij het kogelstoten. Lara is in topvorm want ze verbrak laatst nog het wereldrecord! Dat belooft dus wat voor het WK.

Joël en Olivier

Bij de mannen hebben we ook een sprinter op het WK: Joël de Jong. Hij verdedigt in Kobe zijn wereldtitel van vorig jaar in de categorie T63. Hij komt ook uit op het onderdeel verspringen, waarop hij vorig jaar in Parijs nog brons haalde. Olivier Hendriks, die met twee blades loopt, gaat voor de 400 meter. Op dat onderdeel behaalde hij vorig jaar op het WK nog brons en in Tokio bij de Spelen zilver.

Van voetballer naar bladerunner

Voor onze ambassadeur Noah Mbuyamba wordt Kobe zijn eerste WK Para Atletiek. Hij was zes jaar geleden hard op weg om een veelbelovende voetballer te worden, maar een scooterongeluk tijdens een vakantie in Indonesië gooide zijn plannen om. Hij verloor daardoor uiteindelijk zijn been, maar in para-atletiek vond hij een nieuwe uitdaging. In deze video van TeamNL vertelt hij zijn bijzondere verhaal. 

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond de para-atleten? Ga dan naar paranieuws pagina op Fondsgehandicaptensport.nl

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond de para-atleten? Ga dan naar de paranieuws pagina op Fondsgehandicaptensport.nl

Foto: Adrian Stykowski

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: