Direct door naar content
Het Scorebord: Wenneke liep het Pieterpad afbeelding nieuwsbericht

Het Scorebord: Wenneke liep het Pieterpad

23 mei 2024

Met een beperking kun je ook bijzondere sportprestaties neerzetten! Dat geldt voor iedereen: van topsporters die een gouden medaille winnen en records breken tot amateurs die boven zichzelf uitstijgen. In de rubriek ‘Het Scorebord’ lichten we deze juichmomenten uit door een sporter in de spotlights te zetten. Deze keer: de bijna blinde Wenneke die solo het Pieterpad wandelde.

Wenneke Kempenaar (58) begon begin deze maand aan een flinke persoonlijke uitdaging: het hele Pieterpad wandelen. Dit 500 kilometer lange wandelpad loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. De extra uitdaging zit in haar zicht, want door een oogziekte ziet ze steeds minder. Ze ziet nu nog ongeveer tien procent. “Ik zeg altijd: ik loop de hele dag in de mist”, zei ze vooraf tegen RTV Oost.

Zelfstandigheid

Ze wandelde voor haar avontuur zestien dagen alleen. Daar zat voor haar ook een belangrijk doel in. "Als ik al iets wil bewijzen, dan is het aan mezelf dat ik dit kan. Dat ik mijn zelfstandigheid niet hoef kwijt te raken, ondanks mijn beperking." Wenneke had daarnaast nog een ander doel: geld inzamelen voor het Oogfonds. Het onderzoek wat dat goede doel kan doen naar oogaandoeningen hield de wandelaar steeds in haar achterhoofd. "Als ik er even doorheen zit, dan denk ik, ik doe het niet alleen voor mezelf, maar ook voor al die anderen met oogaandoeningen."

Afdalen lastig

De tocht ging voor Wenneke niet helemaal zonder slag of stoot, want door haar visuele beperking ziet ze soms de markering niet. Ze maakte dus ook wat extra meters op zoek naar de rood-witte paaltjes. Dat gebeurde vooral in de bossen, maar daar zijn altijd meerdere paden. Ze kwam dus altijd wel ergens uit. In Limburg kreeg ze meer te maken met hoogteverschillen, wat ze soms moeilijk kon inschatten. "Vooral het afdalen is dan lastig. De paden zie ik minder goed en een afdaling wordt dan een verrassing. Als ik een heuvel op loop, merk ik dat sneller."

Trots

Afgelopen zondag kwam Wenneke aan op de Sint Pietersberg. Die laatste kilometers waren door het vele stijgen het zwaarst en het mooist. “Maar ik ben nu vooral heel erg trots dat ik dit heb gepresteerd, ondanks mijn beperking."

Op haar pagina op Polarsteps hield ze van dag tot dag een verslag bij over haar wandeltocht. Op de laatste dag schreef ze: “Het was een erg mooi avontuur en ik heb genoten van hoe mooi Nederland is en van de mooie ontmoetingen tijdens mijn tocht.”

Bron: RTV Utrecht en RTV Oost

Foto: Polarsteps Wenneke

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: