Direct door naar content
TeamNL pakt bij WK Para Atletiek 11 medailles! afbeelding nieuwsbericht

TeamNL pakt bij WK Para Atletiek 11 medailles!

27 mei 2024

Vorige week werden in het Japanse Kobe de WK Para Atletiek gehouden. Het achtkoppige TeamNL keerde dit weekend met maar liefst elf medailles terug naar huis! Samen behaalden de mannen en vrouwen drie keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons. Het was kortom een toptoernooi voor Nederland!

Het WK Para Atletiek, dat van 17 mei tot en met 25 mei duurde, begon voor Nederland gelijk goed. In de eerste drie dagen behaalde TeamNL namelijk al vijf medailles! Noëlle Roorda kwam als eerste in actie en pakte op het speerwerpen F46 gelijk het brons. Daarna prolongeerde onze ambassadeur Fleur Jong haar wereldtitel op het verspringen (T64). Met haar winnende sprong van 6.53 meter kwam ze ruim een meter verder dan landgenote Marlène van Gansewinkel (5.45m) op plek twee. Samen zorgden ze dus voor een 1-2’tje voor Nederland op het podium.

Nog twee keer goud en een wereldrecord

Op de 100 meter sprint waren Fleur en Marlène opnieuw goed voor goud en zilver. Fleur was met 12.71 seconden een haar sneller dan haar teamgenote: slechts tweehonderdste. Pas na een finishfoto werd duidelijk dat Fleur ook op dit onderdeel haar wereldtitel prolongeerde. Voor Marlène was het haar zevende zilveren medaille op een WK. Op de slotdag pakte Marlène haar status van snelste vrouw op de 200 meter in de T64 dubbel en dwars terug. De regerend paralympisch kampioen op die afstand greep de wereldtitel met een aangescherpt wereldrecord. Landgenote Kimberley Alkemade had twee weken eerder het record verbroken tot 26.02. Marlène dook tijdens het WK voor het eerst onder de 26 seconden tot 25.73 seconden.

Lara Baars ging met een wereldrecord in het kogelstoten naar het WK, maar in haar doel om met goud naar huis te gaan slaagde ze niet. Met 8.33 meter moest ze het doen met het brons.

Eerste WK-medaille Noah

Ook bij de mannen werd het podium veelvuldig oranje gekleurd. Bij het verspringen miste Joël de Jong op een haar na het goud. Na een spannende strijd met zijn Duitse concurrent behaalde hij het zilver. Naast hem stond landgenoot Noah Mbuyamba op het podium. Met zijn sprong van 6.65 meter evenaarde onze ambassadeur zijn persoonlijk record en behaalde hij zijn eerste WK-medaille.

Joël ging met nog een medaille naar huis. Hij was op de 100 meter T63 titelverdediger, maar moest zich tevredenstellen met het brons. Olivier Hendriks liep op de 400 meter T62 een goede race, maar hij kwam net te kort voor het zilver. Hij ging dus ook naar huis met het brons.

Meer lezen over paralympische topsporters? Ga dan naar ‘Paranieuws’ op de website van Fonds Gehandicaptensport.

Foto: Adrian Stykowski

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: