Direct door naar content
Amsterdamse Pluim nieuws: visitatiebezoek bij WZ&PC Triton afbeelding nieuwsbericht

Amsterdamse Pluim nieuws: visitatiebezoek bij WZ&PC Triton

29 mei 2024

Sporten en bewegen voor mensen met een beperking. Het is belangrijk en het wordt veel gedaan. Ook in Amsterdam, bijvoorbeeld bij WZ&PC Triton. Elk jaar zetten we een aantal clubs die zich hiervoor inspannen in het zonnetje door middel van de Amsterdamse Pluim. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Sportgala Amsterdam eind 2024. Een commissie brengt bezoeken aan vijf van de genomineerde sportclubs. Hun ervaring lees je hieronder.

"Op 27 mei bezochten we de Weesper Zwem- en Poloclub (WZ&PC) Triton. Elke maandagavond is er een speciale les voor kinderen die in de reguliere lessen onvoldoende mee kunnen komen. De meeste van hen hebben een (licht) verstandelijke beperking. Het is nadrukkelijk geen diploma zwemles; de les is ingericht als wedstrijdtraining voor kinderen die hun diploma al hebben en graag willen blijven zwemmen.

Trainer Jessica vertelt hoe ze zelf als kind al ging zwemmen bij Triton, haar homebase. Daar zwom ze al snel mee op wedstrijdniveau en volgde ze de trainersopleiding. Ondertussen volgde ze ook een opleiding in de richting van zorg & welzijn en bouwde ze in haar reguliere baan veel ervaring op in de begeleiding van kinderen met een beperking. Sinds 2013 vielen deze twee passies samen bij het oprichten van een zwemgroep met deze bijzondere kinderen. Ook de andere trainers zijn oud wedstrijdzwemmers met een achtergrond in zorg & welzijn. De energie en ervaring spat ervan af bij ze en ze worden flink geknuffeld door de kids.

De les start met een warming-up: zes banen zwemmen in een zwemslag naar keuze. De kinderen kunnen op een scorebord een nummertje omdraaien, zodat ze weten hoeveel banen ze nog moeten. Daarna volgt een benentraining, waarbij de kinderen met een schuimblok in hun handen alleen met hun benen zwemmen. De trainers houden iedereen goed in de gaten en weten precies hoe zij elk kind een beetje kunnen uitdagen; waar de één blij is met op eigen tempo wat baantjes trekken, traint de ander voor echte wedstrijden. Elk jaar vindt er een wedstrijddag plaats voor de hele zwemclub. Daar doet een aantal kinderen uit deze groep aan mee, waarbij ze ook een medaille kunnen winnen. We horen hoeveel motivatie dat de kinderen geeft. We horen ook hoe de kinderen vooruitgaan als ze wekelijks zwemmen, waardoor ze extra veilig en behendig in het water zijn. Laatste onderdeel van de les is een wedstrijdje in duo's. Fanatiek duiken de zwemmers het water in en gaan op hun hardst, sommigen zelfs in de moeilijke vlinderslag. Ter afsluiting nog een bommetje en dan is het alweer tijd.

Na afloop praten we nog even na met twee van de zwemmers, Martijn en Just. Zij zwemmen al jaren bij Triton en zijn er bevriend geraakt. Ze vertellen hoe leuk ze het vinden om hier te zwemmen, en hoe Just al drie keer een medaille heeft gewonnen. Dus, als je enthousiast bent geraakt en graag een keer mee wilt zwemmen, meld je aan! Meer informatie vind je op https://www.triton-weesp.nl/zmb.html. Je mag 3 gratis proeflessen volgen, dus alle ruimte om te kijken of het wat voor je is. Sluit je aan bij deze leuke groep!"

Blijf op de hoogte van het nieuws over de Amsterdamse Pluim via: https://www.facebook.com/pluimamsterdam 
Foto credits: Tom Feenstra

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: