Direct door naar content
Met de juiste motivatie kun je alles, welk ziektebeeld je ook hebt afbeelding nieuwsbericht

Met de juiste motivatie kun je alles, welk ziektebeeld je ook hebt

07 juni 2024

De 22-jarige Lisa heeft de spierziekte Friedreich Ataxie, waardoor ze steeds minder kan bewegen. Juist daardoor is ze extra gemotiveerd om te blijven sporten, en om alles uit het leven te halen. Daarom traint ze nu, op een fiets van Uniek Sporten, voor de HandbikeBattle 2024. Een event dat haar én haar vader veel brengt.

Sinds Lisa op haar zeventiende de diagnose kreeg, is bewegen het belangrijkste en tegelijkertijd het moeilijkste wat er is:

“Ik moet me er vaak toe zetten, het is niet altijd prettig en doet pijn. Maar doordat ik zoveel beweeg met mijn aandoening, merk ik de positieve gevolgen. Ik ga minder snel achteruit, ook vergeleken met anderen in mijn situatie.”

Trots over de finish

Twee jaar geleden deed Lisa ook mee aan de HandbikeBattle. Ze had hard getraind, maar niet gerekend op de omstandigheden in Oostenrijk. “Halverwege de berg kreeg ik het zwaar. Ik had last van de ijle lucht en mijn vermoeidheid speelde op. Gelukkig ben ik met een elektrische handbike toch de finish over gekomen. Ook al telde het niet mee - ik was niet geclassificeerd in de elektrische handbike categorie - was ik zó trots op mezelf."

"Het was voor mij de bevestiging dat je met de juiste motivatie alles kan. Welk ziektebeeld je ook hebt.”

Dit jaar gaat Lisa wederom met een elektrische handbike de berg op. Maar ze traint op de handbewogen handbike die ze via Uniek Sporten verkreeg. Ook dit keer is dat een pittige opgaaf: “Ik ben heel erg veel ziek geweest. Corona, longontsteking, drie maanden aan één stuk door. Was ik een week beter, werd ik weer ziek. Nu ben ik elke dag aan het sporten en tot aan de wedstrijd ga ik elke dag handbiken. Al is het maar een kwartier. Ik vind het wel een uitdaging om te kijken of ik mijn lichaam nog kan veranderen in die paar weken tot de HandbikeBattle.”

Je vader als buddy

Haar vader is haar buddy en traint haar ook: “Als ik een mindere dag heb, zegt hij: je gaat toch die handbike op, of je wilt of niet. Daar ben ik hem achteraf elke keer weer dankbaar voor. Mijn diagnose en het ziek zijn doet mijn ouders natuurlijk veel pijn. Maar we zien ook de positieve kant ervan in. ‘Als je dit niet had gehad, dan waren we waarschijnlijk nooit zo hecht geweest als nu,’ zei mijn vader laatst. Steun van je omgeving is tijdens de voorbereiding belangrijk. Het kost heel veel tijd. Daarom fiets ik ook zoveel mogelijk samen met mijn vriend, het is super leuk om samen te doen. En mijn familie gaat ook mee naar Oostenrijk.”

Lisa verheugt zich erop om de finish te halen, al begint de spanning wel te komen: “Het is een lange reis, dat kan me uitputten. Maar het is het meer dan waard. Ik wil me continu blijven uitdagen. Als ik me niet had opgegeven, had ik misschien niet zoveel op de handbike gezeten. Vier dagen per week sporten doet me echt goed. Dat wil ik ook meegeven aan andere mensen met een ziektebeeld. Het is heel makkelijk om in een stoel te gaan zitten en je te laten duwen. Maar blijf in beweging. Stel jezelf doelen, je krijgt er zoveel voor terug."

Wil jij nu ook een sport of activiteit beoefenen waar je een hulpmiddel voor nodig hebt? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij Uniek Sporten Hulpmiddelen. Wij helpen je graag met advies over het juiste sporthulpmiddel, de aanschaf en zelfs de financiering.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: