Direct door naar content
Steven trotse burgemeester van Special Olympics dorp: “Aan de wereld laten zien wat wij kunnen”  afbeelding nieuwsbericht

Steven trotse burgemeester van Special Olympics dorp: “Aan de wereld laten zien wat wij kunnen”

11 juni 2024

Komend weekend staan de Special Olympics Nationale Spelen (SONS) op het programma. Duizenden sporters met een (licht) verstandelijke beperking reizen dan af naar Breda en Tilburg om samen te sporten. Steven Gerards is een van de ambassadeurs van het evenement en heeft daarnaast nog een belangrijke taak: hij is benoemd tot burgemeester van het Olympics dorp, waar de atleten verblijven. “Ik zei gelijk: dan wil ik wel zo’n ketting!”

Toen Steven werd gevraagd voor het burgemeesterschap was hij ontzettend trots. “Ik dacht: wauw, burgemeester. Dat is een hele eer”, vertelt Steven. “Maar ik had natuurlijk ook direct vragen: wat houdt mijn werk dan precies in en hoe kan ik de andere sporters helpen?” Gelukkig heeft Steven veel hulp van de andere ambassadeurs van de Special Olympics en mocht hij langs bij een ervaringsdeskundige. “Ik ben op bezoek geweest bij de burgemeester van Hilvarenbeek Evert Weys. Hij heeft mij uitleg gegeven over het vak en bijvoorbeeld de ketting die hij draagt.”

‘Dan wil ik wel een ketting’
Een ketting staat natuurlijk symbool voor het burgemeesterschap. “Dus toen ik werd gevraagd zei ik gelijk: ‘dan wil ik wel zo’n ketting!’ Die wordt nu geregeld.” Verder wil Steven klaarstaan voor alle atleten die in het dorp verblijven. “Zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Het moet een evenement worden waar iedereen nog jaren later op terugkijkt als een van de mooiste momenten van hun leven.”

Als burgemeester kan hij ook de boodschap van de SONS verder uitdragen. “Iedereen moet kunnen sporten. Of je nou een beperking hebt of niet. Het is zo belangrijk voor je gezondheid en hoe je in je vel zit”, aldus Steven. “Daarnaast is het een evenement waar wij, mensen met een (licht) verstandelijke beperking, aan de wereld kunnen laten zien wat we kunnen en even in het zonnetje worden gezet. Het laat zien dat wij onderdeel zijn van de maatschappij.”

Iedereen verdient een kans
Sport is voor Steven een belangrijk onderdeel van zijn leven. Hij hockeyt en is meermaals per week in de sportschool te vinden.  Dat is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Vroeger dacht hij regelmatig dat hij iets niet kon of niet mee kon doen met leeftijdsgenoten. “Maar het kan wel. Mensen moeten alleen de kans krijgen om hun kracht te laten zien. De SONS dragen bij aan het bieden van die kansen.”

Steven hoopt dan ook dat er steeds meer mensen gaan sporten en bewegen, omdat het veel voordelen heeft. “Je merkt pas hoe belangrijk sport is als je bent geweest. Soms heb je van die dagen dat het even tegenzit of je geen zin hebt om te gaan. Achteraf ben je dan blij dat je toch bent gegaan: je voelt je vrolijker en gezonder. Daarnaast is sporten ook nog eens belangrijk voor de sociale contacten. Het helpt tegen eenzaamheid.

Special Olympics Nationale Spelen
De SONS is het grootste multisportevenement in Nederland voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Op 14, 15 en 16 juni komen bijna 3000 sporters en begeleiders naar de gaststeden Breda en Tilburg om samen te sporten en bewegen. Op vrijdag 14 juni is er een spectaculaire openingsceremonie in Breda. Het evenement is gratis te bezoeken, maar bezoekers dienen wel een kaart te reserveren via de website van de SONS. Ook vind je daar een overzicht van alle sporten en waar deze te bekijken zijn komend weekend.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: