Direct door naar content
Iedereen telde mee bij Special Olympics Nationale Spelen 2024! afbeelding nieuwsbericht

Iedereen telde mee bij Special Olympics Nationale Spelen 2024!

17 juni 2024

Afgelopen weekend waren de Special Olympics Nationale Spelen 2024 in Tilburg en Breda. Dit grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking was met ruim 2100 sporters uit binnen- en buitenland een groot succes. Het was vooral een groot sportfeest, want in totaal werden meer dan 5000 medailles en vaantjes uitgereikt!

Dat feest begon al op vrijdag met een grote openingsceremonie in Breepark Breda. Daarbij hoorde een atletenparade, het ontsteken van het Special Olympics Vuur, het afleggen van de eed en allerlei optredens van bekende artiesten. Een aantal namen was al bekend, zoals Billy Dans en Ammar. Maar één grote naam was nog tot het allerlaatst geheim gehouden: niemand minder dan Frans Bauer trad op voor de sporters en hun begeleiders!

Iedereen kan meedoen

Na dat avondje Brabantse gezelligheid konden zaterdag de sportwedstrijden beginnen. Op 20 sportlocaties verdeeld over Breda en Tilburg werden allerlei geweldige prestaties neergezet. De NOS was bij de atletiekwedstrijden aanwezig en vroeg waarom de sporters de Special Olympics zo mooi vonden. “Atletiek is gewoon mooi, dat iedereen eraan mee kan doen. Ook met beperking, zonder beperking. In een rolstoel, zonder rolstoel. Dat het mogelijk wordt gemaakt dat iedereen in zijn of haar categorie kan lopen. Het maakt niet uit wat je hebt”, zegt een jongen in het item.

Naast het sportieve deel zijn de Special Olympics vooral ook een gezellig samenzijn, zo vertelde een meisje aan de NOS-verslaggever. “Zo kom je ook in aanraking met andere mensen met een beperking. En dan kun je ook van elkaar leren.”

Zelfstandiger

Tijdens de Special Olympics werden vriendschappen voor het leven gesloten, zag projectdirecteur Niels Cannegieter.“Het maakt niet uit of je wint of verliest, de sporters gaan altijd voor het hoogst haalbare en dat is voor mij goud. De sporters en coaches gaan nu moe en voldaan naar huis met een schat aan nieuwe ervaringen en mooie herinneringen, maar hopelijk ook heel veel mooie nieuwe ontwikkelingen in hun leven. Waarin ze nog zelfstandiger zijn geworden, nóg meer kunnen genieten van hun sport en gewaardeerd worden zoals ze zijn.”

Blijvende herinnering

Om de sporters te laten genieten van de wedstrijden en het feest eromheen waren ruim 1500 vrijwilligers actief tijdens het weekend. Eddy Förster, wethouder Sport van Breda, wilde die vrijwilligers in het bijzonder bedanken. “Ik ben waanzinnig trots op de organisatie, alle vrijwilligers en de organiserende verenigingen. Dankzij hen was het mogelijk om alle sporters te kunnen laten stralen dit weekend. Met deze blijvende herinnering weet ik zeker dat verenigingen ook in de toekomst blijven nadenken om verenigingen toegankelijk te houden voor mensen met een beperking, zodat iedereen ook na dit evenement kan blijven sporten.”

Iedereen telt mee

Zijn collega-wethouder uit Tilburg, Maarten van Asten, keek met hetzelfde positieve gevoel terug op een uniek evenement. Het was van vrijdag tot zondag voor iedereen genieten: van de openingsceremonie tot het slapen op Safaripark Beekse Bergen en natuurlijk de sportprestaties op de velden. “We hebben met de twee steden laten zien het niet uitmaakt waar je vandaan komt en wie je ook bent, iedereen telt mee en dat hebben we laten zien door dit evenement.”

Foto: Rachelle Fotografie / Special Olympics

Ga voor meer foto's naar de Facebookpagina van Special Olympics

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: