Direct door naar content
Taekwondo brengt Eduard meer zelfbeheersing: "Lessen van de mat gebruik ik in mijn dagelijkse leven" afbeelding nieuwsbericht

Taekwondo brengt Eduard meer zelfbeheersing: "Lessen van de mat gebruik ik in mijn dagelijkse leven"

18 juni 2024

Eduard Lo-Wong traint twee keer per week in Eindhoven. Sinds vijf jaar is taekwondo weer een belangrijk onderdeel van zijn leven geworden. Hoewel hij met veel plezier naar de trainingen gaat, heeft hij nog wel een duidelijke droom: “Een trainingsgroep voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking in Brabant. Dan wordt het ook mogelijk om onderling wedstrijden te vechten en samen te trainen.”

Eduard zat al in een G-voetbalteam en ging vaak fitnessen toen hij vijf jaar geleden bij de fysio kwam met een pijnlijke lies. “Die gaf mij het advies om een keer een les taekwondo te volgen om zo sterker te worden”, vertelt hij. “Dat was heel toevallig, want toen ik jong was deed ik ook al aan taekwondo. Daar had ik altijd veel plezier in gehad.”

Uniek Sporten Brabant Beweegcoach Lisanne van der Veen zoekt nu met Eduard mee naar een taekwondo-groep voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Maar dat is makkelijk gezegd dan gedaan. “Eigenlijk is er alleen een groep in Amstelveen. En dat is gewoon te ver. Daarom zou ik heel graag willen dat er een speciale lesgroep in Brabant komt.”

Doorzetter

Tot die tijd traint Eduard mee bij een reguliere lesgroep. Hij is goed opgevangen daar, maar toch vindt hij het soms wel lastig. “Ik maak makkelijker contact met andere mensen met een (licht) verstandelijke beperking, zoals bij het G-voetbal”, legt Eduard uit. “Daarnaast heb ik af en toe moeite om mee te komen met niveau. Ik denk dat ik mij prettiger voel in een speciale lesgroep.”

Maar tot die tijd laat Eduard zien dat hij een echte doorzetter is en traint hij twee keer per week. “Op maandag heb ik conditietraining en op donderdag trainen we op stijl”, vertelt hij. “De trainers ken ik inmiddels en zij mij ook. Soms heb ik iets meer uitleg nodig, maar omdat we nu aan elkaar gewend zijn weten de trainers beter wat ik nodig heb.” Ook omgaan met teleurstellingen traint Eduard door zijn sport. “Als ik bijvoorbeeld niet op examen mag, kan ik daar moeilijk mee omgaan. Dat soort tegenslagen duren bij mij iets langer om te landen en te verwerken.”

‘Kom het eens proberen’

Taekwondo is volgens Eduard een passende sport voor veel mensen. “Je leert meer over zelfbeheersing en omgaan met boosheid. De lessen die ik op de mat leer, gebruik ik ook in mijn dagelijkse leven. Dan denk ik: op de mat kan ik ook rustig blijven, dus nu ook. Daarnaast werk je hard aan je conditie, dus het is ook hartstikke gezond.”

En daarom hoopt hij ook dat meer mensen in Brabant met een (licht) verstandelijke beperking de sport willen proberen. “Het is gewoon echt een droom van mij om met andere mensen deze sport uit te kunnen oefenen. Los van het samen trainen kunnen we dan ook wedstrijden vechten op ons eigen niveau. En samen sporten geeft gewoon ontzettend veel plezier!”

Wil jij ook een taekwondo proberen samen met Eduard? Of heb je een andere vraag over de sport? Neem dan contact op met Lisanne van der Veen (sportvraag@jibbplus.nl) of met een beweegcoach bij jou uit de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: