Direct door naar content
Obstakels: sporthulpmiddelen, sportfinanciering en sportvervoer afbeelding nieuwsbericht

Obstakels: sporthulpmiddelen, sportfinanciering en sportvervoer

31 mei 2024

Op woensdag 29 mei organiseerden Team Sportservice samen met Gehandicaptensport Nederland en Kenniscentrum Sport en Bewegen gezamenlijk een succesvolle bijeenkomst in het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg. Tijdens deze bijeenkomst bespraken zij de belangrijkste obstakels die mensen met een beperking ondervinden bij het sporten, zoals sporthulpmiddelen, sportfinanciën en sportvervoer.

De opkomst was groot. Regiocoördinatoren, coördinerende buurtsportcoaches voor aangepast sporten en sportconsulenten van revalidatiecentra zoals De Hoogstraat Revalidatie, MRC Doorn, Daan Theeuwes Centrum en Merem Medische Revalidatie in de provincie Utrecht en regio 't Gooi waren van de partij. 

Sporthulpmiddelen, sportfinanciering en sportvervoer

Het eerste deel van de bijeenkomst bestond uit een presentatie door Kenniscentrum Sport en Bewegen. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt momenteel gewerkt aan een vervolgproject om de kennis en vaardigheden van lokale en regionale professionals te versterken op het gebied van sporthulpmiddelen, sportfinanciering en sportvervoer. De vraag is hoe de kennis binnen revalidatiecentra kan worden verspreid onder verschillende disciplines en medewerkers, zoals artsen, bewegingsagogen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en orthopedische instrumentmakers. 

Kennisverspreiding

In het tweede deel van de bijeenkomst was er ruimte voor dialoog en input van de aanwezige professionals naar aanleiding van de presentatie. Er werd gesproken om meer ondersteuning van de projectgroep Services te overwegen en om het belang van de drie onderwerpen (vervoer, financiën en hulpmiddelen) te benadrukken in het regio-overleg met sportambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat er in de werkplannen ruimte wordt gemaakt voor kennisverspreiding, waarbij een beweegcentrum een verbindende rol kan spelen. Ook werd besproken dat het Provinciaal Sportakkoord van de provincie Utrecht een platform zou kunnen bieden voor kennisverspreiding. Daarnaast werd voorgesteld om het onderwerp 'services' een plek te geven op de jaarlijkse provinciale buurtsportcoachdag voor aangepast sporten, specifiek gericht op buurtsportcoaches in de provincie en regio 't Gooi. 

Dankzij Femke van Haeften heeft deze bijeenkomst kunnen plaatsvinden bij MRC Doorn. Tijdens deze bijeenkomst genoten we niet alleen van een uitstekende lunch, maar kregen we ook een uitgebreide rondleiding door het revalidatiecentrum. Geïnspireerd en vol goede ideeën zal deze bijeenkomst binnenkort een vervolg krijgen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: