Direct door naar content
Brabantse doelmannen schitteren op EK Amputatievoetbal: “Besef en trots komen nu pas" afbeelding nieuwsbericht

Brabantse doelmannen schitteren op EK Amputatievoetbal: “Besef en trots komen nu pas"

25 juni 2024

Voor het eerste deed het Nederlandse amputatievoetbalteam mee aan een groot eindtoernooi. In Frankrijk werd Oranje deze maand knap negende tijdens het Europees Kampioenschap. En dat is mede te danken aan de twee Brabantse doelmannen van het team: Eddy Neggers en Devon Geurden.

Voor het eerst op een eindtoernooi
Amputatievoetbal is een nog relatief jonge sport in Nederland. Veldspelers missen (een deel van) hun been en voetballen op krukken. Keepers missen (een deel van) hun arm en verdedigen met hun goede arm het doel. “Dat we nu voor het eerst op een eindtoernooi mochten staan is iets waar je als klein kind van droomde”, vertelt Devon. “Ik ben mij thuis pas gaan beseffen hoe bijzonder het eigenlijk is wat we hebben meegemaakt.”

Eddy sluit zich aan bij de woorden van zijn collega. “Tijdens het toernooi ben je vooral bezig met het sportieve gedeelte en bereid je je voor op de wedstrijden. Nu we weer terug zijn komt ook het gevoel van trots dat we dit met elkaar bereikt hebben.”

Knappe negende plaats
Voorafgaand aan het toernooi was het al duidelijk dat het een zware kluif zou worden voor Nederland om de poule te overleven. “De poule des doods met landen als Italië (0-2 verlies) en Engeland” (0-3 verlies)”, legt Devon uit. “Tijdens onze laatste wedstrijd tegen Georgië wisten we dat we moesten winnen om te strijden voor plek 9 tot en met 16.” Nederland wint uiteindelijk met 4-0. “Toen hebben we tegen elkaar gezegd: ‘We gaan vol voor die negende plaats!’.”

Na knappe overwinningen tegen België (3-1 winst) en Oekraïne (3-2 winst) pakt Nederland uiteindelijk de negende plaats. Eddy: “Er is zeker nog ruimte voor verbetering. Tijdens dit toernooi hebben we geleerd dat we het lastig vinden om onder de druk van tegenstanders. Daar kunnen we mee aan de slag. Maar dit meemaken was prachtig. Het niveau, de organisatie en de sfeer in de groep. Dingen die ik nooit meer ga vergeten.”

Nieuwe spelers
Het team blijft hard opzoek naar nieuwe spelers. “Dat is en blijft het belangrijkste doel voor de komende tijd: nieuwe spelers aantrekken”, vertelt Eddy. “Dat is hard nodig om het niveau van de sport omhoog te brengen in Nederland.” Devon hoopt dat hij veel nieuwe teamgenoten mag ontvangen de komende tijd: “Tot nu toe is het lastig om nieuwe spelers te vinden, maar we nodigen iedereen die wil uit om een keer mee te komen trainen. Je bent altijd welkom!”

Meer informatie of meetrainen?
Wil jij meer informatie over de sport amputatievoetbal of zin om een keer mee te trainen? Neem dan contact op met Stichting Amputatievoetbal Nederland en kom het een keer proberen. Wie weet schitter jij wel op het volgende eindtoernooi in Oranje!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: