Direct door naar content
Wat betekent 'vanzelfsprekend' in sport voor jou? afbeelding nieuwsbericht

Wat betekent 'vanzelfsprekend' in sport voor jou?

25 juni 2024

Sport moet vanzelfsprekend zijn voor mensen met een handicap in 2030. Dat is de missie die de overheid en verschillende sportorganisaties hebben vastgelegd in het Sportakkoord II. Voor dit grote doel moet nog veel gebeuren en daar kun jij bij helpen! Want om de juiste vervolgstappen te zetten is het belangrijk te weten hoe jij denkt dat sporten met een beperking normaler kan worden. Geef dus je mening!

In Nederland wordt veel gedaan om iedereen zonder belemmeringen te laten profiteren van de voordelen van sport en bewegen. Dat moet voor mensen met een beperking natuurlijk net zo gewoon worden. Om dat voor elkaar te krijgen moeten allerlei partijen samenwerken aan datzelfde doel, maar nog belangrijker: dat moet vooral samen met sporters met een beperking gebeuren. Daarom wordt nu ook jouw mening gevraagd in een peiling. Hiermee wordt uitgezocht wat ‘vanzelfsprekend’ voor verschillende groepen betekent. Dat helpt weer bij het verder uitwerken van de missie.

Acht actiepunten

De ondertekenaars van het Sportakkoord hebben al acht punten opgeschreven die belangrijk zijn om actie op te ondernemen. Die gaan onder andere over meer aandacht voor jeugdsport, het stimuleren van starten, blijven en opnieuw leren sporten, maar ook op de paralympische topsport zoals de classificaties. Een belangrijk punt wat wordt genoemd gaat over zaken waar je als sporter met een beperking extra rekening mee moet houden zoals vervoerhulpmiddelen en toegankelijke sportlocaties. Meer informatie lees je op Sportakkoord.nl

Geef je mening

De overheid en sportorganisaties zijn benieuwd waar jij aan denkt bij de missie om sport vanzelfsprekend te maken voor mensen met een beperking. Daarom wordt iedereen gevraagd de peiling van Mulier Instituut in te vullen. Zowel mensen met als zonder handicap mogen de vragenlijst invullen, het maakt niet uit hoeveel je sport. Professionals of vrijwilligers in de sport, zorg of andere sectoren worden ook uitgenodigd mee te denken.

Je vindt de vragenlijst via deze link.

Wil je weten wie in jouw gemeente betrokken is bij het opstellen van een lokaal sportakkoord? Neem dan eens contact op met het sportloket in jouw gemeente. Daar kunnen ze je ook vertellen wat bij jou al gebeurt op gebied van inclusief sporten en hoe je jouw ervaringen kunt gebruiken om invloed uit te oefenen!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: