Direct door naar content
‘Juist door sporten en bewegen kun je een nieuw soort wereld ontdekken!’ afbeelding nieuwsbericht

‘Juist door sporten en bewegen kun je een nieuw soort wereld ontdekken!’

05 april 2016

Van 2 t/m 9 april vindt de NVA Autismeweek 2016 plaats. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Ook in Arnhem zijn er activiteiten. Dankzij Tim en Nathalie kan Uniek Sporten hun inspirerende verhaal delen en laten zien dat er veel mogelijkheden zijn voor mensen met autisme op gebied van sport en bewegen!

Tim is een jongeman van 24 jaar met autisme. Hij is fanatiek sporter en doet alles vol overgave. Al van kleins af aan werd hij van huis uit gestimuleerd om te sporten en bewegen. Tim heeft vele zwemdiploma’s behaald en al snel bleek zwemmen zijn lievelingssport te zijn. Tim: “Zwemmen vind ik het leukste omdat het de meeste overeenkomst heeft met vliegen. Onder water, ook al kan je niet ademhalen, kun je overal bij komen. Echt vliegen gaat natuurlijk op een heel andere manier, maar het geeft me min of meer het gevoel alsof ik vlieg. Juist omdat je de hele tijd vanaf de grond bent en omdat je de hele tijd omhoog kan komen vanaf het moment dat je op de bodem bent. Ik heb geregeld momenten gehad waarop ik fantaseerde hoe het zou zijn als je daadwerkelijk onder water kan ademen.”

Special Olympics
Terwijl Tim nog op zwemmen zat was hij ook begonnen met paardrijden (dressuur) bij een speciale vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. Hier had Tim goede begeleiding en dit bleek voor hem erg belangrijk. Hij heeft zo een aantal keer mee kunnen doen met de Special Olympics nationale spelen en zelfs een keer met de Special Olympics World Games. Bij de World Games in Athene 2011 behaalde hij zijn grootste resultaat met een zilveren medaille. Tijdens een interview zei Tim destijds: “Ik had gehoopt ergens in de top 3 uit te komen en dat is gebeurd!” Toch zei hij na deze ervaring: “Één keer meedoen was genoeg. Ik wil meer zelf gaan bewegen.” 

Wedstrijdzwemmen
Tim is na het paardrijden één keer per week gaan zwemmen bij de ISVA en hij doet nog een aantal andere sporten samen met zijn persoonlijk begeleidster Nathalie. Samen sporten ze twee keer per week en doen dan aan hardlopen, fietsen en krachttraining. Ook heeft Tim sinds kort het zwemmen weer serieuzer opgepakt en doet hij driemaal per week aan wedstrijdzwemmen bij zwemvereniging Neptunes in Arnhem. Voor Tim een erg prettige vereniging met goede begeleiding: “Omdat ze niet te veel hoge verwachtingen van me hebben. Er is overzichtelijke begeleiding en het is belangrijk dat ze niet strenger zijn dan nodig is, maar wel dingen proberen bij te leren wanneer dat nodig is. Nu ik bij Neptunes zwem heb ik nog wel wat dingen te leren, maar het gaat met stappen vooruit.” 

Begeleiding
Tim heeft altijd samen gesport met een persoonlijk begeleider. Sinds 4 jaar is dit Nathalie en zij is erg belangrijk voor hem. “Dankzij haar heb ik mijn sportgrenzen echt weten te verleggen. Ik kreeg het gevoel dat ik nu meer kon bereiken dan ik voorheen had gedaan met andere sporten. Ik heb meer uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen gekregen. Dat geeft mij een fantastisch gevoel en mijn luiheid werd ook minder. Het is duidelijk dat ik tijdens de beweging minder snel opgeef dan dat ik vroeger deed. Dat geeft mij een trots gevoel en tijdens het sporten heb ik meer zelfvertrouwen. Soms heeft dat achteraf ook nog invloed. Beweging is goed voor je geest, je krijgt dan makkelijker zuurstof om na te denken.”

Daarnaast vindt Tim sporten en bewegen voor iedereen belangrijk. “Juist door sporten en bewegen kun je een nieuw soort wereld ontdekken! Het is leuk om te doen en vooral zo gauw je het onder de knie hebt. Je zit er beter door in je vel en je kunt je dan beter ontwikkelen met een evenwichtige levensstijl.”

Tot slot benadrukt Tim nogmaals hoe belangrijk Nathalie voor hem is: “Je bent met name een goede inspiratie. Je hebt er van jezelf al zoveel passie voor en weet ook de passie bij mij op te wekken door zelfvertrouwen op te roepen. Door te zeggen dat je in iemand gelooft terwijl diegene aan zichzelf twijfelt op dat moment. Dat heeft bij veel mensen invloed op de wilskracht doordat je weet te motiveren tijdens het sporten.”

Heb jij ook een inspirerend verhaal op gebied van sport en bewegen voor mensen met een beperking en wil je die graag delen? Wil je meer informatie over aangepast sporten? Neem dan contact op.

 

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Paardrijden met een verstandelijke beperking? Bij speciale maneges raakt jouw kind vertrouwd met een paard

Zomer in eigen land: deze uitjes zijn heel toegankelijk!

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×