Direct door naar content
Publiciteitscampagne voor aangepast sporten van start in Fryslân afbeelding nieuwsbericht

Publiciteitscampagne voor aangepast sporten van start in Fryslân

05 september 2016

Vanaf maandag 5 september gaat de campagne #laatjenietbeperken van start. Samen met alle Friese gemeenten wil Sport Fryslân Friezen laten zien dat iedereen (dichtbij huis) kan sporten en bewegen. Daartoe wordt er een website en app gelanceerd: Uniek Sporten.

Op Uniek Sporten kan iedereen met een handicap een geschikte vorm van sport of bewegen in de buurt vinden. Uniek Sporten bestaat uit de website www.unieksporten.nl en een app en is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport, waar Sport Fryslân zich bij aansluit.

In Friesland is er sportaanbod voor gehandicapten. Alleen weten gehandicapten vaak niet waar ze kunnen sporten. Daarom lanceert Sport Fryslân samen met alle Friese gemeenten vanaf 5 september de maatschappelijke campagne #laatjenietbeperken. Dit heeft als doel meer mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap te laten sporten in verenigingsverband.

We willen zoveel mogelijk niet sporters enthousiasmeren. Iedereen kan sporten en bewegen. Het is een kwestie van gewoon doen! Onze Fryske parasporthelden zijn het voorbeeld voor alle Friezen. Zij laten de komende weken tijdens de Paralympische Spelen zien dat zij zich niet laten beperken en dat je op www.unieksporten.nl een geschikte sport kan vinden. Ga naar www.unieksporten.nl om de website te bekijken of download de app gratis in de App Store of via  Google Play.

Achtergrond
In Fryslân wonen naar schatting (cijfer CBS) 80.000 mensen met een handicap. De groep met een lichamelijke handicap is het grootst met 75.000. Deze mensen hebben dagelijks te maken met een matige tot ernstige handicap. 5.000 Friese inwoners hebben een matige tot ernstige verstandelijke handicap.

In de provincie Fryslân sport 27% van de valide inwoners bij een sportvereniging, van rolstoelafhankelijke inwoners is het percentage 10% (GGD Fryslân 2012, 12 jaar en ouder). Uit onderzoek van Sport Fryslân blijkt dat 1.500 (30%) mensen met een verstandelijke handicap lid zijn van een sportvereniging. Daarnaast beweegt 67% van de valide inwoners, van de mensen met een lichamelijke handicap is het percentage 30%.

Over Uniek Sporten en Fonds Gehandicaptensport
Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel en dichtbij huis mogelijk te maken. Dat doet zij onder meer door het werven van (financiële) middelen, het verstrekken van subsidies aan verenigingen zonder winstoogmerk en het geven van voorlichting. Vanuit deze ambitie is Fonds Gehandicaptensport gestart met het project Uniek Sporten. Een website en app die vraag én het aanbod van gehandicaptensport landelijk in kaart brengt en helpt zo mensen met een handicap om een geschikte vorm van sporten of bewegen dichtbij huis te vinden. Inmiddels zijn diverse regio’s reeds toegetreden tot Uniek Sporten. Uniek Sporten is een product van Fonds Gehandicaptensport, het Fonds werkt voor de website en app samen met NOC*NSF en De Onderwijsspecialisten.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Ontdek je mogelijkheden met capoeira

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×