Direct door naar content
Sporten is echt niet te moeilijk voor een kind met Down afbeelding nieuwsbericht

Sporten is echt niet te moeilijk voor een kind met Down

15 september 2021

Een aantal jaren geleden fietste Joe Borges zich met zijn collega’s in het zweet door 110 kilometer te fietsen voor de VodafoneZiggo Connectrun. Het doel: geld ophalen voor het Fonds Gehandicapten sport. Zijn grootste motivatie, dat is zijn zoontje Jelairy (5) die Downsyndroom heeft.

Jelairy is volgens zijn vader een 'echte hartendief'

"Hij is een vrolijk en slim ventje. De vreugde is van zijn gezicht af te lezen en vaak steelt hij onbewust de show, gewoon om hoe hij is." Jelairy zit nog niet op een sport, maar als zijn vader met hem gaat voetballen, vindt hij dat duidelijk leuk. "Ik heb niet het idee dat hij doorheeft dat het sport is. Hij denkt waarschijnlijk: dit vind ik leuk om te doen. Hij is ook niet bang voor sociaal contact dus sporten zal heel fijn voor hem zijn. Ik vind het belangrijk dat hij er plezier in heeft."

Joe zit in het fietsteam dat vanuit Rotterdam naar Veenendaal fietst

Toen hij de mail over de sponsoractie voor het Fonds Gehandicaptensport zag, wilde hij gelijk meedoen. "Ik heb zelf een jaar in de zorg gewerkt als fysiek zorgbeleider. Ik heb dus gezien dat mensen met een beperking wat extra steun nodig hebben.”

De vijfjarige Jelairy zit op een reguliere school

Zijn ouders zijn nu nog aan het kijken wat het beste is met sporten: in een g-team of juist tussen kinderen zonder beperking. Joe denkt dat zijn zoon misschien wat extra begeleiding nodig heeft in een team. "Maar als ik eerlijk ben en ik kijk naar andere kinderen zonder Down dan zie ik dat zij ook sturing nodig hebben. Ik denk daarom dat hij op dit moment niet dat hij zo zeer speciale begeleiding nodig heeft. Misschien later wel."

Een geschikte sportclub vinden is minder moeilijk dan het lijkt

Een geschikte sportclub vinden voor een kind met het syndroom van Down is volgens Joe minder moeilijk dan het lijkt. "Er wordt vaak de fout gemaakt door te denken dat die kinderen niets kunnen en dat het te moeilijk voor ze is. Als je die kinderen gewoon ziet als elk ander kind, maar vooral ook zo behandelt en begrijpt dat zij wat meer moeite hebben met bepaalde dingen, dan kom je daar veel verder mee."

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan op de pagina over van sporten en bewegen met een verstandelijke beperking voor alle informatie en een aanbieder bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: