Direct door naar content
 ‘Sporten is echt niet te moeilijk voor een kind met Down’ afbeelding nieuwsbericht

‘Sporten is echt niet te moeilijk voor een kind met Down’

15 september 2017

Vandaag fietst Joe Borges zich met zijn collega’s in het zweet door 110 kilometer te fietsen voor de VodafoneZiggo Connectrun. Het doel: geld ophalen voor het Fonds Gehandicapten sport. Zijn grootste motivatie, dat is zijn zoontje Jelairy (5) die Downsyndroom heeft.

Jelairy is volgens zijn vader een 'echte hartendief'. "Hij is een vrolijk en slim ventje. De vreugde is van zijn gezicht af te lezen en vaak steelt hij onbewust de show, gewoon om hoe hij is." Jelairy zit nog niet op een sport, maar als zijn vader met hem gaat voetballen, vindt hij dat duidelijk leuk. "Ik heb niet het idee dat hij doorheeft dat het sport is. Hij denkt waarschijnlijk: dit vind ik leuk om te doen. Hij is ook niet bang voor sociaal contact dus sporten zal heel fijn voor hem zijn. Ik vind het belangrijk dat hij er plezier in heeft."

Joe zit in het fietsteam dat vanuit Rotterdam naar Veenendaal fietst. Toen hij de mail over de sponsoractie voor het Fonds Gehandicaptensport zag, wilde hij gelijk meedoen. "Ik heb zelf een jaar in de zorg gewerkt als fysiek zorgbeleider. Ik heb dus gezien dat mensen met een beperking wat extra steun nodig hebben.”

De vijfjarige Jelairy zit op een reguliere school. Zijn ouders zijn nu nog aan het kijken wat het beste is met sporten: in een g-team of juist tussen kinderen zonder beperking. Joe denkt dat zijn zoon misschien wat extra begeleiding nodig heeft in een team. "Maar als ik eerlijk ben en ik kijk naar andere kinderen zonder Down dan zie ik dat zij ook sturing nodig hebben. Ik denk daarom dat hij op dit moment niet dat hij zo zeer speciale begeleiding nodig heeft. Misschien later wel."

Een geschikte sportclub vinden voor een kind met het syndroom van Down is volgens Joe minder moeilijk dan het lijkt. "Er wordt vaak de fout gemaakt door te denken dat die kinderen niets kunnen en dat het te moeilijk voor ze is. Als je die kinderen gewoon ziet als elk ander kind, maar vooral ook zo behandelt en begrijpt dat zij wat meer moeite hebben met bepaalde dingen, dan kom je daar veel verder mee."

Bekijk ook de persoonlijke sponsorpagina van Joe.

De VodafoneZiggo Connectrun is een sponsorloop en fietstocht door de medewerkers van VodafoneZiggo voor het Fonds Gehandicaptensport. Vanuit verschillende locaties van VodafoneZiggo wordt 80 km hardgelopen of 110 km gefietst richting finishlocatie Veenendaal. De lopers lopen in estafettevorm en de fietsers gaan in groepen op pad.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Ontdek je mogelijkheden met capoeira

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×