Direct door naar content
Hij zou helemaal niks kunnen. Nu zwemt Josh (10) iedereen eruit afbeelding nieuwsbericht

Hij zou helemaal niks kunnen. Nu zwemt Josh (10) iedereen eruit

20 september 2017

Josh Renkema werd geboren met een open ruggetje. De arts vertelde zijn ouders Fred en Tina dat hij weinig zou kunnen. Ze kregen twee opties: Josh achterlaten en hem laten sterven, of hem de medische zorg geven die hij nodig had.

Natuurlijk was het eerste geen optie. En bovendien kreeg de arts meer dan ongelijk. Josh bleek als baby al van alles te kunnen. Hij bewoog en begon zich om te draaien. Sindsdien is Josh blijven bewegen. Toen zijn moeder over een handbike begon zij de arts: “Hij krijgt een rolstoel, een fiets is niet nodig.” Maar Tina wilde haar zoon juist stimuleren, niet pamperen. Hij krijgt een gewoon leven, zoveel als mogelijk als ieder ander kind. Dat maakt hem zelfstandig, werd besloten.

Dat Josh anders dan anderen is, merkt hij omdat hij regelmatig wordt aangestaard. Maar zo bijzonder vindt hij zichzelf niet in zijn rolstoel. Dus waarom staren, hij is toch geen alien? Op zijn school is Josh gewoon Josh. Hij gaat per rolstoel over straat naar school, of op zijn fiets, met peddels die aan zijn voeten worden gebonden om te trappen.

Daarnaast is er één ding wat hij in zijn vrije tijd heel graag doet: zwemmen. Hij ontdekte het per toeval, tijdens oefeningen in het revalidatiecentrum. Op de zwemvereniging De Otters in Bussum is hij het enige kind met een beperking. Maar óók het enige kind van de hele vereniging dat het Sporttalent van het Jaar won en te zien was bij Hart van Nederland en het Jeugdjournaal. Josh, de jongen die geboren is met een open rug en volgens de arts niks zou kunnen, doet meer dan iedereen voor mogelijk hield.

Bron: giathlon.nl

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zelfstandig ‘vliegen’ met speciale brace

Olympic Festival: demonstratieduel rolstoelhandbal grote blikvanger op dag van inclusie

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×