Direct door naar content
Altijd pijn en toch sporten? Ja, want het helpt Nikita om zich beter te voelen afbeelding nieuwsbericht

Altijd pijn en toch sporten? Ja, want het helpt Nikita om zich beter te voelen

09 oktober 2017

Nikita Kruijer (28) heeft de ziekte van Lyme. Ze dacht dat er geen sport zou zijn die ze met haar fysieke beperkingen kon doen. Nu neemt Nikita danslessen en zit ze op yoga.

Al zeven jaar lang worstel ik met de gevolgen van de ziekte van Lyme. Deze ziekte zorgt voor veel beperkingen. Ik kan mijn benen slecht bewegen waardoor ik regelmatig in een rolstoel zit. Ik heb last van extreme vermoeidheid, ik heb pijn en ik heb een spraakstoornis. Sommige dagen zijn zo zwaar, dan zie ik het allemaal even niet meer zitten. Gelukkig ben ik positief ingesteld en blijf ik zoeken naar de mogelijkheden. Zo is het gelukt om weer te gaan sporten en meer te bewegen. Want dat was altijd een hobby van me, en dat is het nog steeds.

Ik wilde zo graag bewegen! Alleen wist ik niet wat ik met mijn beperkingen nog kon doen. Een buurtsportcoach organiseerde een soort ‘sportmarkt’ voor aangepaste sporten. Het was een markt waar allerlei sporten vertegenwoordigt waren en waar je informatie kon krijgen. Ik ging erheen met het idee dat ik graag zou willen dansen. Toch had ik geen verwachtingen. Ik wilde gewoon niet teleurgesteld weer naar huis gaan.  

Die avond zag ik een leuke dansdemonstratie met een heel enthousiast meisje met het syndroom van Down. De docenten gingen zo stimulerend en vriendelijk met dit meisje om, het zag er energiek uit, dat ik besloot om aan het eind van de avond met deze docenten in gesprek te gaan. Ze waren heel warmhartig. Ik was welkom bij hun dansschool om samen te kijken wat er voor mij mogelijk was. Er was nog géén aangepaste les voor volwassenen, maar dat was geen probleem. Zo’n les gingen we samen oprichten. Ontzettend leuk! De vrijdag daarop zijn we al van start gegaan. Vanaf het allereerste moment voelde ik me er al goed bij.

Ik dans in een gevarieerde groep met zowel mensen met een verstandelijke beperking als mensen met een lichamelijke beperking, zoals ik. Jawel, iedereen is welkom! De danslessen geven mij afleiding van de pijn die ik op dat moment heb. Het geeft me vertrouwen in mijn lichaam en het gevoel dat ik nog wel kan doen wat ik graag doe. Ik ben gewoon gek op dansen! Mijn conditie gaat er op vooruit, en ik probeer mijn lichaam zo stabiel mogelijk te houden. De ene keer gaat dat goed en de andere keer weer niet, maar daardoor leer ik wel met mijn grenzen om te gaan.

Daarnaast doe ik individueel aan yoga. Deze yogales is helemaal gericht op wat mijn lichaam nog wel kan. Ik ben met yoga begonnen omdat ik zoveel pijn had en ik niet wist hoe ik om moest gaan met de pijn, wat me weer paniek bezorgde. Door middel van yogaoefeningen leer ik op die momenten met mijn ademhaling bezig te gaan of bepaalde oefeningen te doen waarmee ik spieren kan rekken en spanning uit verschillende lichaamsdelen kan halen. Dat geeft me zoveel profijt! Telkens weer leert het me wat nieuws over mezelf en mijn lichaam.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Zo blijf je fit op jouw manier!

De beste sporten met een meervoudige beperking

Blijf zittend fit met rolstoelbasketballers

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×