Direct door naar content
‘Mensen enthousiast maken voor schietsport, dat vind ik leuk’ afbeelding nieuwsbericht

‘Mensen enthousiast maken voor schietsport, dat vind ik leuk’

10 oktober 2017

Martien Hendriks: zevenvoudig Nederlands kampioen luchtdrukwapen, basistrainer in de schietsport en visueel beperkt. Martien Hendriks heeft slechts 2% zicht maar geniet onwijs van de schietsport en laat ook anderen hiervan genieten.

Schietsport
Om Martien beter te kunnen begrijpen, dienen we eerst kort stil te staan bij de schietsport. Schietsport is een echte concentratiesport maar ook conditie is vereist. Ga je deelnemen aan een wedstrijd, dien je eerst je wapen in te leveren om te keuren. Is dat goed mag je door naar de baan. Hier heb je 15 minuten de tijd om je voor te bereiden en proefschoten te vuren. Nadien heb je 90 minuten de tijd om met 60 schoten zoveel mogelijk punten te behalen door zo dicht mogelijk in de roos te schieten. Het maximaal aantal punten wat je kunt behalen is 654. Martien zijn record staat op 607,9, dit is eveneens het huidige Nederlandse record.

Hoe werkt het?
Op de schietkaart wordt een lichtspot geplaatst. Belangrijk is dat deze spot precies op de roos staat belicht. Dit licht wordt namelijk opgevangen door een telescoopvizier, met een lichtgevoelige sensor, wat op het geweer van Martien is bevestigd. Het geweer staat vervolgens in contact met een versterker. Aan de versterker zit een koptelefoon. Wanneer je deze koptelefoon op zet, hoor je een pieptoon. Deze toon wordt hoger naarmate je dichter in de buurt van de roos komt. Heb je de hoogste toon gevonden, houd je het wapen stil en haal je de trekker over. Het klinkt nu misschien makkelijk maar dat is het niet. Net als voor andere schutters is de roos (en de plek van de hoogste toon) maar klein. Een kleine beweging en je zit niet in de roos.

Basistrainer
Alsof het hele verhaal nog niet bijzonder genoeg is, is Martien ook nog basistrainer bij S.V.V. Martini. Hierbij legt hij de aspiranten en jeugd de juiste techniek uit, vertelt hen het ideale plaatje qua houding en vertelt waar ze op moeten letten. Vervolgens voelt Martien (na goedkeuring) of ze de voeten goed neerzetten, de schouders goed laag houden en de elleboog goed in hun heup zetten.

Zelf proberen?
Martien vindt het erg leuk om zelf te schieten maar draagt deze passie ook graag over naar anderen. Heb jij zelf een visuele beperking en lijkt het je leuk om de schietsport een keer te proberen? Neem dan contact op met Martien Hendriks van S.V.V. Martini. Dit kan via de mail (info@blindschieten.nl). Benieuwd naar meer informatie? Kijk dan eens op de site van Martien: www.blindschieten.nl.

Is schieten niet echt jouw ding maar ben je wel benieuwd welke andere sportmogelijkheden er zijn? Kijk in onze sport-zoeker.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!