Direct door naar content
6 manieren om iemand om hulp te vragen afbeelding nieuwsbericht

6 manieren om iemand om hulp te vragen

18 oktober 2021

Wat doe jij als iets niet lukt? Vraag je om hulp of los je het liever zelf op? Veel mensen kiezen voor het laatste. Want om hulp vragen is tonen dat je kwetsbaar bent en dat is moeilijk. Zelfredzaamheid is natuurlijk heel goed, maar soms is het heel fijn als iemand je helpt. Met deze tips vraag jij zonder angst iemand om hulp.

1. Bedenk dat anderen het vaak prettig vinden om iets te kunnen doen

Je geeft ze eigenlijk iets cadeau, door ze je te laten helpen.

2. Hoe zou jíj het vinden?

Bedenk hou jij het zou vinden als een vriend zich openstelde en je om hulp vraagt. Waarschijnlijk heel fijn, omdat hij je in vertrouwen neemt.

3. Je laten helpen betekent niet dat je de regie uit handen moet geven

De regie uit handen geven geeft een heel vervelend gevoel. Wees daarom duidelijk tegen degene die je helpt, hóe je graag geholpen wilt worden. Dit is niet onaardig, maar gewoon een kwestie van goed communiceren.

4. Hulp vragen wordt er niet gemakkelijker op

Als je blijft volhouden dat je het zelf wel kunt, wordt hulp vragen er niet gemakkelijker op. Dus geef toe aan jezelf en aan anderen dat je hulp nodig hebt. Het is echt niet erg als je iets niet zelf kunt. Het scheelt bovendien een heleboel tijd en moeite. Zelf blijven door ploeteren is namelijk niet erg efficiënt en ontzettend frustrerend.

5. Geef af en toe ook eens iets terug, dat houdt de boel in balans

Hulp vragen aan iemand voor wie jij ook wel eens iets hebt gedaan, is bovendien veel gemakkelijker.

6. De kans is niet zo groot dat mensen het uit zichzelf aanbieden

Zelfs als je echt heel erg hard hulp nodig hebt, is de kans niet zo groot dat mensen het uit zichzelf aanbieden. Dat is geen onwil, veel mensen zien het gewoon niet. Als jij het niet vraagt, gebeurt er meestal ook niets. Dus ga ervoor!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: