Direct door naar content
Alex (12) krijgt 25.000 dollar van Ellen DeGeneres om app voor gehandicapten te maken afbeelding nieuwsbericht

Alex (12) krijgt 25.000 dollar van Ellen DeGeneres om app voor gehandicapten te maken

27 oktober 2017

Naar een openbare ruimte gaan wanneer je een beperking hebt, kan letterlijk een hoge drempel zijn. Van tevoren weet je niet of een winkel een automatische deur heeft, hoe breed de gangpaden van een restaurant zijn en of een speeltuin rolstoelvriendelijke faciliteiten heeft. De 12-jarige Alex Knoll zag hoe lastig dat is en bedacht een heel slimme app om het leven net wat makkelijker te maken.

Met de Ability App helpt Alex mensen met een handicap te navigeren door openbare ruimtes. De (zichtbaar geëmotioneerde) tiener werd uitgenodigd door het team van Ellen DeGeneres en mocht in haar talkshow laten zien hoe zijn app precies werkt.

Op de homepage kun je als gebruiker aangeven wat voor bedrijf of dienst je op zoek bent: variërend van restaurants tot hotels, vervoer en medische services. Nadat je een optie geselecteerd hebt, laat de app per locatie een lijst van de faciliteiten en hun toegankelijkheid zien. Gebruikers kunnen ook filteren op handicap en zelfs zoeken op handicap-vriendelijke vacatures.

Hoewel Alex een prototype heeft gemaakt dat werkt, had hij moeite om de financiering rond te krijgen. Tót hij aanschoof in de talkshow van Ellen DeGeneres en daar zijn idee presenteerde. DeGeneres was zo onder de indruk van zijn plan dat ze hem een cheque van 25.000 dollar schonk. En ze zette een team op poten om hem te helpen met de ontwikkeling om de best mogelijke app te realiseren.  

Op DeGeneres’ Facebookpagina regent het positieve reacties van mensen die niet kunnen wachten tot de app er is. “Alex, dankjewel voor het erkennen van een serieuze behoefte in de gehandicapten-gemeenschap. Ik moet als ik ergens naartoe ga altijd bellen om te vragen hoe het zit met trappen, wat de afstand van een parkeerplek tot de ingang is, of er wel een lift aanwezig is, enzovoort. Je wil niet weten hoe vaak ik bel en mensen geen idee hebben hoe ze m’n vraag moeten beantwoorden. Vaak blijf ik uit angst en frustratie maar thuis. Een handicap kan heel isolerend zijn.”

De tiener wil de app voor iedereen gratis toegankelijk maken. Laten we hopen dat de app er snel komt en het ook in Nederland wordt opgepikt.

Wat je wel al kunt doen, is kijken hoe toegankelijk sportverenigingen bij jou in de buurt zijn!

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×