Direct door naar content
Onbekommerd kind zijn, zo lukt het de meervoudig beperkte Charo (12) en Djavi (10) afbeelding nieuwsbericht

Onbekommerd kind zijn, zo lukt het de meervoudig beperkte Charo (12) en Djavi (10)

18 januari 2018

Zowel Charo als Djavi hebben beiden dezelfde stofwisselingziekte waardoor ze een meervoudige beperking hebben en afhankelijk zijn van hun rolstoel. Het doel van moeder Cisca is om haar kinderen een zo fijn mogelijk en zelfstandig leven te geven.

Charo, Djavi en hun moeder Cisca houden van de buitenlucht. Ze zagen dagelijks spelende kinderen op straat, rennend en gierend van de lach, zoals dat bij kinderen van die leeftijd hoort. Logisch dat Charo en Djavi dit ook wilden. Maar hoe?

Samen met hun moeder zijn ze begonnen met hardlopen. Charo en Djavi in de rolstoel en Cisca hardlopend erachter. Dit bouwden ze uit tot een vast uur per week. Tot ze op televisie het programma ‘Rennen voor twee’ zagen. Vol enthousiasme zijn ze begonnen met trainen. Omdat de gewone rolstoel het hierdoor begaf, hebben ze een speciale hardlooprolstoel aangeschaft.

En wat hebben ze een plezier, die twee kinderen met hun moeder. Dit enthousiasme werkt door in hun mentale, maar ook zeker hun fysieke gesteldheid. De conditie en houding gaan bij hen allebei met sprongen vooruit. Ze bouwen een betere weerstand op en het maakt ze sterker.

Omdat het lastig was een sportclub te vinden die bij de kinderen past, zijn ze samen met een kinderfysiotherapeut het ‘RaceRunning’ project gestart. Er is veel animo van ouders in een soortgelijke situatie. Gelijkgestemden vinden hier herkenning, maar ook ervaringen en successen delen met elkaar werkt stimulerend. Het haalt ze uit een isolement, het verbreedt de horizon en dat werkt positief op ieder vlak. Deze positieve feedback brengt dit prachtige initiatief al tot een succes. Samen met andere ouders en kinderen kunnen ook anderen gezinnen met elkaar drempels overwinnen.

Charo wil dolgraag samen met haar broertje de laatste honderd meter zelf lopend de finish over door middel van een racerunner. Dat is het nieuwe doel!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: