Direct door naar content
Hoe vertel je je lichaam dat het geen (extra) vet hoeft op te slaan? afbeelding nieuwsbericht

Hoe vertel je je lichaam dat het geen (extra) vet hoeft op te slaan?

21 december 2017

Het kan lastig zijn om wat kilo’s kwijt te raken. Tachtig procent van de mensen die gewicht verliezen, zien dat de kilo’s er binnen een jaar weer aanzitten. Misschien heb je het zelf ook meegemaakt: dat je alles volgens de regels hebt gedaan om af te vallen, terwijl je de getallen op de weegschaal alleen maar irritant omhoog ziet kruipen. Hoe kan dat nou?

Je lichaam houdt nou eenmaal niet van verandering.
Neem je lichaamstemperatuur als voorbeeld. Als je temperatuur ook maar een beetje omhoog of omlaag gaat, zet je lichaam alles in werking om je gelijk naar de basis terug te brengen. Als je het heet hebt, verwijden je haarvaten zich en begin je te zweten om jezelf af te koelen. Als je het koud hebt, vernauwen je haarvaten zich en begin je te rillen om je lichaamstemperatuur te doen toenemen.

Hetzelfde geldt voor je gewicht. Er is een basisgewicht die je hersenen in gedachten hebben voor je, waarvan zij denken dat dit een prima gewicht voor je is. Als je gaat snijden in je calorie inname, dan verlies je hoogstwaarschijnlijk kilo’s, en vaak verlies je die in de vorm van vet. Als je vet verliest, neemt je level van het leptinehormoon af: dit is het ‘hongerhormoon’ dat er voor zorgt dat je je vol voelt als je gegeten hebt. Je hersenen hebben dit in de gaten, en wat doen ze? Het zorgt ervoor dat je hongergevoel toeneemt, om je er voor te zorgen dat je meer gaat eten en tegelijkertijd gaat je metabolisme  omlaag om energie te besparen. Het metabolisme bepaalt namelijk hoe snel je lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Nu weet je dus eindelijk waarom je zo naar werkelijk alle vormen van eten snakt als je vetpercentage afneemt. Zelfs een pak met oudbakken koekjes heeft je waarschijnlijk nog nooit zo lekker geleken!

Allemaal leuk en aardig, maar hoe vertel je je brein dat je slankere gewicht oké is en dat er geen vet hoeft te worden opgeslagen? Het antwoord is behoorlijk saai, maar iets anders kunnen we er niet van maken: eet gevarieerd, met veel fruit, groenten, onbewerkte granen en veel proteïnes als yoghurt, vis, noten, eieren en kaas. Zorg ervoor dat je geleidelijk afvalt in plaats van een crashdieet om op tijd in shape te zijn voor je strandvakantie.

Maar vooral: beweeg. Sport, wandel, tuinier, wat dan ook. En zorg dat je genoeg slaapt en dat je stresslevel niet te hoog is. Dat zijn de ingrediënten om op een gezonde manier slank te worden en te blijven. Zorg dat je lichaam zich goed voelt terwijl je aan het afvallen bent, zodat je lichaam je niet saboteert door tegen te spartelen. Want als jij lief bent voor je lichaam, is je lichaam meer geneigd om lief terug te doen.

 

Bron curiosity.com

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Hoe staat het met jouw goede voornemens?

De kerstkilo's kwijt? Dat doe je zo!

Speciaal receptenboek voor mensen met beperking

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×