Direct door naar content
"Iedereen moet kunnen sporten in Gelderland" afbeelding nieuwsbericht

"Iedereen moet kunnen sporten in Gelderland"

14 december 2017

Meer mensen inspireren om te gaan sporten en samen zorgen voor de juiste faciliteiten voor aangepast sporten. Dat zijn voor gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland de belangrijkste doelen van het Gelders jaar van het aangepast sporten en de campagne Gelderland sport onbeperkt. “We zien dat nog veel mensen niet meedoen in de sport, maar dat er wel veel behoefte is aan mogelijkheden voor aangepast sporten. Daar zetten we ons met meer dan 25 partners graag voor in.”

In 2018 zijn er in Gelderland veel mooie grote sportevenementen, zoals de Special Olympics, de BNP Paribas World Team Cup en het WK zitvolleybal. “Die willen we optimaal benutten om de focus op aangepast sporten te leggen,” zegt Markink. “Vandaar dat we 2018 hebben uitgeroepen tot het Gelders jaar van het aangepast sporten. Met de spannende wedstrijden kunnen we hopelijk mensen inspireren zelf te gaan sporten. We willen daarbij de weg wijzen naar faciliteiten voor aangepast sporten die er al zijn, maar ook verenigingen en gemeenten enthousiasmeren om nieuwe mogelijkheden te creëren.”

Provincie als verbinder
“Er is een breed maatschappelijk gevoel dat iedereen mee moet kunnen doen, en aangepast sporten is daarvan een onderdeel. Dat kun je niet als een enkele organisatie voor elkaar krijgen, dat moet je samen doen. De provincie kan verenigingen, gemeenten, bonden, bedrijfsleven en andere organisaties bij elkaar brengen om ons samen sterk te maken voor meer aangepast sporten. Vanuit de provincie benutten we voor de uitvoering ook graag de expertise van onze partners, zoals de Gelderse Sport Federatie, Topsport Gelderland en de bonden. Wij verbinden en faciliteren.”

Kracht van sport benutten
Markink hoopt bijvoorbeeld dat verenigingen elkaar vinden. “Aangepast sporten vraagt om voorzieningen voor kleedkamers en toiletten, of een lift. Een vereniging die dat niet heeft, kan gaan samenwerken met een club waar dat wel voorhanden is. Of ze kunnen van elkaars ervaringen leren hoe je die voorzieningen slim aanlegt.” De provincie is groot voorstander van de open club-gedachte. Daarbij biedt een sportclub een breder aanbod, met bijvoorbeeld kinderopvang, seniorenactiviteiten of aangepast sporten. Markink: “Zo kun je met sport mensen verbinden. Die kracht van de sport moeten we benutten.”

Wegwijzer
Met Gelderland sport onbeperkt moet nog beter in beeld komen waar mensen met een beperking terecht kunnen om te sporten, op welk niveau dan ook. “Zo komen vanzelf ook eventuele knelpunten naar boven. Dan kan misschien een gemeente het meteen meenemen bij de verbouwing van een sportzaal of kunnen clubs op een vitaal sportpark het samen oppakken.” Voor Markink is het Gelders jaar van het aangepast sporten geslaagd als het ertoe leidt dat veel meer mensen met een beperking zijn gaan sporten. “De provincie heeft als missie dat iedereen moet kunnen sporten, dus ook mensen met een beperking. Laat je inspireren, pak het op en kom meedoen! En loop je ergens tegenaan, laat het ons weten, zodat de partners van Gelderland sport onbeperkt helder krijgen welke obstakels we weg moeten nemen.”

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Stijg boven jezelf uit in een klimhal!

Kris: “Dansen in mijn rolstoel gaat vanzelf”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×