Direct door naar content
Jetze Plat is Paralympisch Sporter van 2017 geworden! afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat is Paralympisch Sporter van 2017 geworden!

20 december 2017

Dit was een topjaar voor Jetze Plat (26), handbiker en paratriatleet. En de afsluiting had voor hem niet mooier kunnen zijn: gisteren werd hij tijdens het NOS|NOC*NSF Sportgala benoemd tot Paralympische sporter van 2017.

Tijdens dit gala worden de beste sporters van het jaar in het zonnetje gezet. Voor de categorie Paralympische Sporter is dat onze ambassadeur Jetze geworden.  Ooit, als twaalf jarig jongetje reed ikmijn eerste wedstrijdje op mijn handbike, in het Vondelpark. Als klein jochie stond ik tussen de grote mannen, die veertig kilometer per uur reden. Een flinke ontgroening dus.’ Maar de smaak van sporten had hij sindsdien wel te pakken. Zijn ouders moedigden hem aan, als was zijn moeder vooral blij als ze haar zoon heelhuids over de finish zag komen.

Sindsdien ging Jetze steeds een stapje hoger, en werd hij zowel in het handbiken als paratriatleet op het hoogste niveau actief.‘Ik heb zelf altijd geroepen: hoe kun je nou twee sporten op je best doen? Dat kan bijna niet!’ Maar Jetze doet het. Tijdens de Paralympische Spelen in Rio 2016 stond hij voor beide sporten op het podium: goud in de paratriatlon en brons in het handbiken.

Dit jaar behaalde hij zijn vierde Europese paratriatlontitel in Kitzbühel. Deze titel wist hij te veroveren door na 750 meter zwemmen, 20 kilometer handbiken en vijf kilometer wheelen de Oostenrijkse koploper in te halen.

In Hawaï werd hij bovendien kampioen Iron Man. De meest bizarre wedstrijd die hem lang zal bijblijven. Ook schitterde Jetze op het Wereldkampioenschap in Pietermaritzburg dit jaar als handbiker. Hij sleepte daarbij twee wereldtitels in de wacht. Daarnaast won hij het wereldbekerklassement.

‘Ik ben dankbaar dat ik nu op zo’n mooi podium mag staan. Ik bedank mijn trainers, mijn sponsors, maar vooral mijn ouders.’ Want het zijn z’n vader en moeder die hem zo hebben op laten groeien dat hij nooit drempels in het leven heeft ervaren, ondanks zijn lichamelijke beperking. En kijk wat dat hem gebracht heeft.

Fotograaf: Mathilde Dusol

 

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Eerste Paralympische game komt eraan!

Deze fitness sporten kunnen straks weer!

Jitske Visser wil Para-atleten vertegenwoordigen

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×