Direct door naar content
Duivels dilemma: wel of niet amputeren afbeelding nieuwsbericht

Duivels dilemma: wel of niet amputeren

04 januari 2018

Je zal als ouders de keuze moeten maken: om de voetjes van je vierjarige dochter te laten amputeren. Hun dochter Bea is nu acht, en ze voelt zich dankzij de amputatie eindelijk vrij om zichzelf te zijn. Om gewoon Bea te zijn.

Bea heeft een aangeboren afwijking
waardoor haar voeten en enkel gedraaid waren. Gewoon lopen kon dus niet. Ze liep letterlijk op haar tenen, en dat maakte haar ontzettend beperkt in haar bewegingen. Ze had geen balans, en kon niet als elk klein meisje lekker rennen of huppelen.

Maar ze had vooral veel pijn. Doordat ze zo afwijkend moest lopen, kreeg ze heupklachten. En dan waren er nog de vele operaties aan haar voeten, de voetreconstructies, de beugels waar ze in terecht kwam, het vele huilen van de pijn. Nee, niet huilen, gillen! En niks mocht baten: haar voeten gingen steeds weer terug in de oude stand.

Haar ouders beseften dat er schade aan haar heup op zou treden als ze hier te lang mee door zou lopen. Dan zou ze echt niet meer kunnen lopen. Voor het eerst viel het woord ‘amputatie’. ‘Dat is een grote beslissing’, zegt Bea’s moeder. ‘Maar een kind krijgen is óók een grote beslissing.’ En er moest een beslissing worden genomen. Haar ouders kozen er voor om hun dochter een goede kindertijd te geven. Zonder pijn en ellende.

Bea vindt het moeilijk om nu vrij uit te spelen, omdat ze altijd pijn heeft gehad. Dat ze nu geen pijn heeft, dat is nieuw. Altijd wiebelt ze een beetje als ze loopt, maar aan de andere kant kan ze wel weer alles. Zelfs heel hard rennen.

Bea rijdt paard, daar heeft ze haar voeten niet voor nodig. Ook al is het veel moeilijker voor haar om balans te houden, het lukt haar wel.

Het voelt alsof ze alles kan. Ook dansen. En dat is wat ze nu wil. Dansen. En ze heeft het vertrouwen dat ze het kan. Niks stopt haar. Bea wil in de schijnwerpers staan. Optreden, want verlegen is ze niet. Tijdens het dansen voelt ze zich vrij. Haar moeder is alleen maar blij. Die ziet en vertrouwt dat haar dochter een zelfverzekerde sterke vrouw zal worden.

Wil je de hele documentaire zien over Bea? Bekijk die dan hier.

 

Bron: attitudelive.com

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zelfstandig ‘vliegen’ met speciale brace

Olympic Festival: demonstratieduel rolstoelhandbal grote blikvanger op dag van inclusie

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×