Direct door naar content
"Ik ben blij dat ik ook nu nog kan sporten en in beweging kan blijven". afbeelding nieuwsbericht

"Ik ben blij dat ik ook nu nog kan sporten en in beweging kan blijven".

03 januari 2018

‘Het verhaal van’: Gerard (58) uit Hillegom

Op vrijdagavond is Gerard te vinden in de Fanny Blankers-Koen sporthal in Hoofddorp om een balletje te slaan. Door zijn onderbeenamputatie kan hij niet staand volleyballen, maar Gerard heeft zijn plekje gevonden bij de zitvolleyballers van VC Hoofddorp.

 Bij Gerard werd in 2009 zijn rechter onderbeen geamputeerd door een probleem met de doorbloeding. Vanwege het revalidatieproces kwam hij terecht in revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. “Hier speelde ik mijn eerste partijtje zitvolleybal. Ik vond het direct een leuke sport. Vroeger speelde ik voetbal en (staand) volleybal en ik ben blij dat ik nu ook nog kan sporten en in beweging kan blijven. Na mij revalidatieperiode ben ik begonnen met zitvolleybal bij VC Spaarnestad in Haarlem. Het is een erg snelle en intensieve sport, waarbij je moet beschikken over sterke armen en een goede rompstabiliteit. Ik heb tijdens het sporten weinig last van mijn fysieke beperking, maar het is wel lastig om even snel de bal te halen zonder prothese”. In 2016 is VC Hoofddorp ook gestart met zitvolleybal en heeft Gerard de overstap gemaakt naar deze vereniging.  

Zitvolleybal bij VC Hoofddorp
In Nederland bieden ongeveer tien volleybalverenigingen deze sport aan. Zitvolleybalteams bestaan vaak uit een mix van mannen en vrouwen. Het lijkt veel op gewoon volleybal en is geschikt voor mensen die door een blessure of lichamelijke beperking niet (meer) staand kunnen volleyballen. “Het verschil met staand volleybal is dat het net lager hangt, uiteraard dat je zittend speelt en dat je de opslag mag blokkeren. Naast dat we wekelijks trainen, spelen we eens per maand competitie. Dat zijn dan meerdere wedstrijden op één dag en steeds weer bij een andere zitvolleybalvereniging door heel Nederland, bijvoorbeeld Tilburg, Arnhem en Almere. Het is een gezellig clubje met spelers met én zonder beperking en van verschillende leeftijden. Het groepje bestaat nu vooral uit dames, dus we kunnen nog wel wat heren gebruiken”, aldus Gerard. Geïnteresseerden kunnen altijd een aantal keer vrijblijvend meedoen om te kijken of ze de sport leuk vinden. De zitvolleyballers van VCH trainen op vrijdagavond van 19.30 – 21.15 uur.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: