Direct door naar content
Mascha heeft reuma en kan toch weer hardlopen afbeelding nieuwsbericht

Mascha heeft reuma en kan toch weer hardlopen

08 januari 2018

‘Ga maar zwemmen of fietsen’, krijg je vaak te horen als je reuma hebt. Dat zijn veilige sporten voor reumapatiënten. Maar wil jij de kick van het hardlopen ervaren, dan is er voor jou de cursus ‘hardlopen met reuma.’

Mascha besloot aan de cursus mee te doen.
Ze had al ervaring met hardlopen, maar moest er door blessures mee ophouden. ‘Ik heb vaak last van mijn aanhechtingen. Dat zorgde er ook voor dat ik om de haverklap blessures kreeg.’ De langzame opbouw van de training, het aanleren van de juiste looptechniek en de krachttraining hebben ervoor gezorgd dat ze nu veel minder last heeft van haar aanhechtingen. En dat haar conditie weer op peil is.

Hardlopen met reuma is niet veel anders dan voor iedere andere hardloper. Maar omdat je blessuregevoeliger bent in je spieren en gewrichten is het verstandig om het hardlopen onder goede begeleiding op te pakken. Bij de cursus zijn zowel een hardlooptrainer, een reumatoloog en een fysiotherapeut betrokken. Reumatoloog Irene Bultink: ‘Met name in het begin zijn de mensen onzeker. Dan krijgen ze bijvoorbeeld last van hun onderrug en gaan ze twijfelen. Is het de reuma die opspeelt of is het een blessure? Als reumatoloog kan ik daar direct op inspelen en advies geven.’

Bij de cursus 'Hardlopen met reuma', die in verschillende steden in Nederland wordt gegeven, krijg je dus veel tips en adviezen die het hardlopen voor jou leuker en gemakkelijker kunnen maken. In zeven weken tijd volg je een trainingsprogramma. Om rustig aan te beginnen wordt het hardlopen veel afgewisseld met wandelen. Ook krijg je veel oefeningen mee waarmee je je kracht, techniek en coördinatie verbetert. Dat soort oefeningen zijn erg belangrijk als je reuma hebt, omdat je zo ook de kans op blessures kunt voorkomen. Het uiteindelijke doel is dat je na die zeven weken in staat bent om 20 minuten achter hard te lopen. Daarna kun je de cursus nog eens verlengen met nog zeven weken.

De trainingen zijn opgezet voor mensen met een vorm van ontstekingsreuma. Dit zegt niet dat een ander niet mee mag of kan doen. De cursus is ook geschikt gebleken voor andere fysieke klachten of mindere belastbaarheid. Heb je een ernstige vorm van artrose of een gewrichtsprothese, dan is de cursus minder geschikt voor jou. De ervaren looptrainers en fysiotherapeuten die bij de cursus betrokken zijn, raden je aan om in alle gevallen eerst langs je eigen arts te gaan voor een check of je kunt beginnen met hardlopen.

De cursus 'Hardlopen met reuma' wordt op dit moment in Haarlem, Amsterdam, Almere, Breda en Rotterdam gegeven. Binnenkort zullen ook andere regio's volgen.

Aanmelden doe je hier.

Bron: www.prorun.nl

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: