Direct door naar content
Dit is nog eens enerverend om te doen: rolstoelschermen afbeelding nieuwsbericht

Dit is nog eens enerverend om te doen: rolstoelschermen

14 januari 2018

Schermen is een eeuwenoude sport waarbij techniek, tactiek en snelheid belangrijk zijn. Je kent de sport misschien wel van de witte pakken, zwarte maskers en wapens als degens en sabels. Zit je in een rolstoel of kun je niet lopen? Dan is rolstoelschermen net zo uitdagend.

Bij rolstoelschermen gaat het net als bij schermen erom
dat je je tegenstander raakt zonder zelf geraakt te worden. Je rolstoel staat daarbij vast in een frame, je hoeft dus niet naar voren of naar achter te rijden.

Aanvallen en verdedigen doe je met je bovenlichaam. Als je het wapen van je tegenstander wilt ontwijken dan beweeg je naar achteren. Wil je juist aanvallen dan beweeg je naar voren. Het is daarom belangrijk dat je voldoende spierkracht in je armen hebt.

Je kunt als rolstoelschermer kiezen uit drie wapens: een floret, degen en sabel. Deze drie wapens zijn verschillend in gewicht en in het trefvlak, dat is het stuk op het pak waar je kunt scoren. Bij rolstoelschermen kun je geen punten maken door de benen te raken.

Als je van een tactisch spel houdt dan is schermen erg uitdagend. Het leuke is ook dat deze sport niet alleen geschikt is voor mensen in een rolstoel. Iedereen die niet lopend kan sporten kan dus gaan rolstoelschermen. Bij veel verenigingen in Nederland kun je trouwens ook tegen valide schermers, die ze voetgangers noemen, spelen. Zin in een trainingssessie of een wedstrijdje? Kijk hier en vind een vereniging in de buurt!

Terug naar nieuwsoverzicht
Programma van:
Partners: