Direct door naar content
Ook als je blind of slechtziend bent ga je gewoon skiënd de piste af  afbeelding nieuwsbericht

Ook als je blind of slechtziend bent ga je gewoon skiënd de piste af

16 januari 2018

Uiteraard kun je als blinde of slechtziende gewoon op wintersport. Als jij les hebt genomen en je wilt eens échte sneeuw onder je latten voelen, wat houdt je dan nog tegen?

Zolang je maar begeleiding bij je hebt van een goedziende ervaren skiër.
Jij draagt een fel gekleurd hesje met daarop de tekst 'BLIND' en drie zwarte stippen eronder, dat is het internationale symbool voor een visuele beperking. Je ski-maatje draagt ook een hesje met daarop de tekst 'GUIDE' en een gevarendriehoek.

Door die hesjes weten andere skiërs dat jullie bij elkaar horen en zullen ze je extra ruimte geven bij het inhalen. Die hesjes zijn trouwens ook handig als je slechtziend bent, want door de felle kleur kun je je begeleider volgen. Als je daar te weinig voor kunt zien of als je helemaal blind bent, dan wordt de volgorde omgedraaid: je ski-partner volgt jou en roept als je een bocht moet inzetten. Op smalle stukken kan het handig zijn om naast elkaar te skiën en de skistok van je begeleider vast te houden.

Omdat jij op de stem van je begeleider af moet gaan, kan het op pistes met veel andere wintersporters of op ijzige hellingen lastig zijn elkaar te verstaan. Daar is ook een oplossing voor: een walkietalkie. Hierdoor hoef je niet onzeker te worden en kom je niet in onveilige situaties terecht.

Voel je je nog te onervaren, neem dan skilessen om vertrouwd te raken met de techniek. Dat kan ook op verschillende indoorbanen in Nederland. Voor meer informatie en tips kun je terecht bij de Nederlandse Visueel-gehandicapte Ski-Vereniging. Deze vereniging organiseert ook jaarlijks meerdere reizen voor blinden en slechtzienden naar wintersportgebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

Op zoek naar een skibaan in de buurt? Hier vind je die.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: