Direct door naar content
Deze design rolstoel is uit de 3D-printer gerold afbeelding nieuwsbericht

Deze design rolstoel is uit de 3D-printer gerold

22 januari 2018

Een sportrolstoel met een strak design en heel erg veel comfort? Die twee dingen gaan vast niet hand in hand. Tenminste, dat zou je denken. Daar brengt de Britse ontwerper Benjamin Hubert verandering in. Hij bedacht een concept waarbij je als rolstoelgebruiker zelf je eigen stoel helpt te ontwerpen naar jouw wensen.

Industrieel ontwerper Benjamin Hubert zocht de afgelopen twee jaar naar een manier
om het beeld van een rolstoel als medisch hulpmiddel te veranderen. Hij wilde een rolstoel ontwikkelen waarbij het meer om jou als gebruiker gaat. En wat dacht je wat voor oplossing hij vond? Een 3D-printer.

Tegenwoordig kan bijna alles met een 3D-printer gemaakt worden: zelfs voedsel en kunstorganen kunnen met deze nieuwe techniek geprint worden. Straks dus ook een rolstoel. Bij het project GO, zoals de rolstoel op maat wordt genoemd, wordt eerst je hele lichaam in kaart gebracht. Met die digitale 3D-data wordt de zitting en de voetsteun ontworpen.

Dat is mooi, want iedereen is weer anders. Als je spina bifida hebt, geef je wellicht de voorkeur aan een wat hogere rugzitting. Maar als je bijvoorbeeld een been mist, wil je dat de zitting dáár op is aangepast.

Bij het GO project is ook een app ontwikkeld zodat je eenvoudig zelf nog allerlei wensen kan aanpassen in je eigen stoel, zoals de kleur en het patroon van de zitting. Als het ontwerp klaar is en jij zelf tevreden bent, rolt de stoel in verschillende onderdelen uit de 3D-printer.

Het GO project won eerder al een 'Innovation by design' award, maar helaas is de (sport)rolstoel voorlopig nog niet te koop. Hopelijk komt daar snel verandering in.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Luis stuurt zijn armprotheses aan met zijn brein

Kanshebbers ‘Paralympische Sporter 2021’ bekend

Voel je vrij en onbeperkt met dansen!