Direct door naar content
3 tips om je kind wegwijs te maken met een katheter afbeelding nieuwsbericht

3 tips om je kind wegwijs te maken met een katheter

28 januari 2018

Vandaag is het de dag van de privacy. Waar het deze dag eigenlijk om gaat, is bewustwording en bescherming van je persoonsgegevens online. Maar laten we het breder trekken, en het over privacy hebben op het meest persoonlijke vlak. De privacy van het gewoon naar de wc kunnen gaan. Helemaal als je spina bifida hebt, nog maar een kind bent, en voor het eerst leert om een katheter te gebruiken.

Op een dag bereikt je kind de leeftijd dat hij wat meer privacy nodig heeft. Gewoon niet bij alles afhankelijk te hoeven zijn van je vader en moeder, dát is volwassen worden.  Voor veel kinderen met spina bifida, houdt dat ook in dat ze zelf leren een katheter te gebruiken. En natuurlijk het liefst zo discreet mogelijk, zodat ze zich op school of buitenshuis zo min mogelijk een buitenbeentje voelen. Gelukkig zijn er veel kindvriendelijke katheters waarbij dat gewoon kán.

Natuurlijk heb je als ouders zijnde zo je zorgen. Hoe zit het met hygiëne, de kans op een infectie, en de verantwoordelijkheid voor je kind om zelf zorg te dragen voor wc bezoekjes?

Wanneer je kind leert om zichzelf te katheteriseren, zal je een hoop vragen op je af krijgen. Daarom de volgende tips en trucjes om je kind voor te bereiden op een stapje richting meer privacy en zelfstandigheid.

1. Leg je kind uit dat iedereen moet plassen en dat sommigen dat nou eenmaal op een andere manier doen.
Geen enkel kind vindt het leuk om zich anders te voelen dan andere kinderen. Helemaal als het met zo iets privés als naar de wc gaan te maken heeft. Leg daarom uit dat het niet geks of raars is, alleen anders. Maak duidelijk dat een katheter iets is wat je kind helpt om juist veel sneller naar de wc te kunnen, zodat ze snel weer terug kunnen om te spelen of naar de klas te gaan. Als jij er heel gewoon over doet, dan zal je kind het minder snel bestempelen als ‘raar’ of ‘anders’.

2. Leer je kind hoe belangrijk het is om elke keer alle hygiënemaatregelen in acht te blijven nemen.
Zodra je kind leert om zichzelf te katheteriseren, moeten ze volwassen en verantwoordelijk genoeg zijn om te begrijpen dat de katheter echts schoon gehouden moet worden tijdens het katheteriseren. En dat kan best een uitdaging zijn! Kinderen zijn veel sneller geneigd om er een beetje een bende van te maken. Maar in dit geval kan dat gewoon niet, omdat de kans op een infectie nou eenmaal op de loer ligt.  Aan de katheter trekken of de kathetertube te hardhandig aanraken, kan ongemak geven. Help je kind om het te leren er zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan.

3. Gebruik plaatjes om je kind op een leuke en duidelijke manier dingen te leren.
Kinderen zijn vaker visueel ingesteld. Als ze zien hoe iets werkt, is dat soms effectiever dan het ze vertellen. Er bestaat zoiets als ‘educatiemateriaal’ voor kinderen met betrekking tot katheteriseren. Het wordt daarin zo gebracht dat het heel laagdrempelig is. Eerder interessant dan ingewikkeld dus. Vraag ernaar bij de fabrikant of bij een zorgprofessional.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Ontdek je mogelijkheden met capoeira

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×